Официално стартира кампанията #steniskanabala 2020 и новият сезон започна със специална покана. Тя е предизвикателство към всеки, с или без специални умения в дизайна, стига да е на възраст между 15 и 19 години и да пожелае да представи свое графично виждане за тениската – символ на инициативата.

Седмият сезон на #steniskanabala има предварителна фаза – средношколски конкурс за дизайн. Между 19 февруари и 5 март включително, ученици в подходящата възраст от всички училища в България могат сами да създадат тениската за бала на абитуриентите от Випуск 2020. Изборът на най-вдъхновяваща рисунка за щампата е възложен на 3-членно компетентно жури: Дарин Маджаров от сайта за видео-уроци ucha.se, Антония Йорданова (Knapp), дизайнер и стилист на свободна практика и Калоян Димитров – Балан, водещ в ТВ The Voice.

Всички условия за участие в средношколския конкурс за дизайн на тениската са на интернет страницата https://steniskanabala.bg/. В средата на месец март журито ще обяви резултатите, организаторите ще покажат новата тениска и ще стартира дарителската кампания.

Победителят в конкурса и училището, в което учи, ще бъдат многократно анонсирани в рамките на кампанията. Дизайнерът на тениската 2020 ще бъде поканен да участва във всички официални прояви на #steniskanabala, ще получи предметна награда от организаторите и авторският му дизайн ще даде облика на тениската 2020 и на каузата #steniskanabala през настоящата година.

Дарителската кампания отново ще се осъществява чрез сайта https://steniskanabala.bg/, като настоящи, бивши или бъдещи абитуриенти могат да даряват средства за образованието на зрелостниците без родители от Випуск 2020 – онлайн или по банков път. Всеки сам избира размера на дарението си, а тениската – символ на кампанията, се предоставя при дарения над 20 лв.

Инициатор на кампанията #steniskanabala е МОТО-ПФОЕ, тя се развива в партньорство със Столичен комитет на Български червен кръст и с благотворителната логистична подкрепа на DHL Express Bulgaria. От старта през 2014 г. досега каузата обедини усилията на шест випуска зрелостници от цяла България, които отидоха на бала или изпращането си с тениска, вместо скъп тоалет и дариха средства за по-нататъшното образование във ВУЗ на свои връстници без родители. За шестте години досега участваха над 10 120 дарители с общо 523 244 лева, които осигуриха стипендии за висше образование на общо 236 абитуриента, лишени от родителска грижа. Финансирането по програмата им позволява по-лек и успешен старт в живота.