Сигурно сте се чудили как знаменитостите винаги успяват да изглеждат толкова добре, независимо дали са на червения килим или в кварталното кафене. Е, ясно е, че не са се родили така. Истината е, че звездите имат тайно оръжие – стилисти, въоръжени с арсенал от указания и решения, които ще им помогнат да изглеждат по възможно най-добрия начин.

Спокойно, не е нужно да сте световноизвестни, за да се доберете до вътрешна информация от така ценните (и високо заплатени) модни специалисти. Woman’s Day помоли популярни стилисти от САЩ да споделят съветите си за това как всяка жена може да изглежда като известните личности, пък дори и да се облича просто за поредния ден в офиса.

1. Намерете обувки с ток, които обичате – носете обувки с токче, дори и да е малко, съветват стилистите. Колкото по-висок е токът, толкова по-стройни ще изглеждате – краката се издължават и раменете ви се изправят, което прави стойката и походката ви убийствени. Някои модни гурута препоръчват подметките с платформи. Те са много удобни както за свода на ходилото ви, така и за възглавничките.

2. Създайте идеалния силует – да, дрехите сами по себе си могат да го направят. Ако имате широк ханш, можете да създадете впечатление за по-тънка талия като си купите рокля или блуза, която да обгръща най-слабата част от обиколката ви. Пробвайте няколко различни модели и размери, докато намерите нещо, което да пада най-добре около тялото ви. Дрехите не бива да се опъват или да се впиват във вас, а точно обратното – те трябва да се „плъзгат” по извивките ви.

За жените с широки рамене са подходящи V-образните деколтета, като колкото по-дълбоки са, толкова по-добре. Показвайки малко кожа под зоната на шията, вие привличате погледите надолу и така създавате илюзия за по-тесни рамене.

3. Прикрийте недостатъците си – Ако не харесвате краката си, не привличайте вниманието към тях, като носите светли панталони или дънки с изсветлени или протъркани крачоли. Бледите цветове и детайлите са магнит за погледите. Избягвайте също широките панталони със странични джобове, които прибавят обем там, където краката обикновено са най-пълни.

За да минимизирате изпъкналото коремче, потърсете блузи и ризи с широк колан. Суитчерите с дълбокоV-образно деколте също вършат добра работа за прикриване на този недостатък.

4. Не се плашете от стягащото бельо – вече се произвеждат много по-успешни и удобни модели от тези в близкото минало. Няма ги вече забиващите се в плътта кукички и презрамки, както и стягащите материи, които те не ти дават възможност да си поемеш дъх. Отделете време, за да откриете бельо, което е подходящо за фигурата и портфейла ви. Когато го пробвате, имайте предвид, че ако в магазина ви се струва прекалено тясно, ще се чувствате още по-некомфортно след 4 часово носене.

5. Проверявайте неочаквани магазини за страхотни открития – за забавни и стилни вещи (като шалове и екстравагантни бижута), се отправете към магазините за детска мода. Там ще намерите множество невероятни аксесоари на много по-ниска цена.

Тъй като напоследък мъжките детайли в облеклото също са актуални, можете да си купите широки ризи, тениски и пуловери, които да съчетаете с клинове и тесни панталони. Пристегнете талията си с готин колан и ще изглеждате като звезда от кориците.

Ако пък сте любителка на разнообразието в бижутата, а не желаете да харчите много пари, можете да си купите от галантерийните магазинчета всякакви материали – от панделки до изкуствени перли, от които сами да си направите желаните накити.

6. Придържайте се към разпродажбите – без значение какви ще е модерно през следващата есен, винаги ще имате нужда от обикновена черна блуза, която можете да намерите на по-ниска цена в края на сезона. Оглеждайте се и за други намалени зимни дрехи като вълнени панталони, пуловери и якета.

7. Спазвайте тенденциите, но не прекалявайте – разбира се, че не искате да изглеждате старомодна, но няма причина да купувате „фешън” дрехи, които не подхождат на фигурата или възрастта ви. Късите поли са много актуални в момента, но ако не сте тийнейджърка, могат да ви създадат неприятности. За да намерите подходящ за вашето тяло модел, изберете дължина само няколко сантиметра над коляното. Убедете се, че полата покрива най-пълната част от бедрата ви и я комбинирайте с обувки с висок ток в телесен цвят, които ще издължат краката ви.

8. Харчете за това, което си заслужава – недейте да се стискате за добре стоящи ви дрехи, които ще носите години наред. Стилистите съветват да инвестирате в по-скъпи варианти на черен панталон, бяла риза и черна тясна пола. Те са доказаната и стабилна основа на всеки гардероб. Подходящи са за всякакви поводи – от ежедневни до строго официални, така че се постарайте да изберете модела, в който изглеждате най-добре. И този път не обръщайте внимание на етикета с цената.

9. Купувайте своя размер – много жени се спират на дрехи, които са прекалено големи за тях, надявайки се, че ще прикрият недостатъците им. А всъщност е точно обратното – широките дрехи правят фигурата по-пълна, тъй като я лишават от форма. Така че не се крийте под километри плат, а избирайте блузи, които обгръщат тялото ви, но без да го издуват, като например вталени и леко разкроени сака. Ако купувате нещо, което съдържа ликра (особено когато става въпрос за дънки), пробвайте с малко по-тесен модел. С времето тези материи се разтягат, т.е. по-малкият размер ще ви пасне идеално след няколко изпирания, а по-големият ще се разшири и провисне около тялото ви.