Пет нови технологии, които все още не са много популярни, но имат потенциал да променят кардинално икономиката на текстилното производство. А оттам и цялата модна индустрия.

Платове от цитруси
Прежда, направена от корите на цитрусови плодове? Да, първите прототипи вече са налице, така че в скоро време производството на натурални сокове може да стане безотпадъчен процес, а платовете – по-евтини.

Отглеждане на текстилни суровини в океана
За производството на платове се изразходва много вода. Освен това за отглеждането на памук и лен се заемат големи земеделски площи. Всичко това ще бъде спестено с новата технология, която позволява произвеждането на текстил от водорасли.

Рециклиране на полиестер
Полиестерът е най-разпространеният материал за производство на платове, но е труден за рециклиране. Нова технология използва микроби, които се хранят с полиестера и по този начин го рециклират без понижение на качеството му. Това откритие е особено полезно за рециклиране на платове, които освен полиестер съдържат и друг материал, например памук. Досега подобни материи не можеха да бъдат преработени.

Онлайн борса за текстилни отпадъци
10-15% от материалите, използвани в текстилното производство, накрая отиват в коша като отпадъци. Чрез онлайн борсата ще може тези 10-15% да се насочат към производителите на дрехи и да се използват вместо да се изхвърлят.

Преработка на памука
Жителите на планетата непрекъснато се увеличават, а с това и нуждата от платове. Нова технология позволява рециклирането на памука без загуба на качествата му. Това ще намали замърсяването, а от друга страна ще спести много ресурси за отглеждането на нов памук.