Независимо дали е майка, баба, работеща жена, студентка или фотомодел, истинската дама спазва определени правила на поведение. И именно класата, която проявява в различни ситуации и начинът, по който реагира, я правят карат да изглежда  

1. Имате петно на полата, бримка на чорапогащника, шефът ви е направил забележка, че не си уплътнявате работното време... Истинската дама не би разгласявала тези „трагедии” пред колеги и приятели и не би ги споделяла повсеместно. Тя се справя сама с трудностите и търси помощ само когато наистина й е необходима.
2. Дамата не пита за годините на околните, както и сама не обича да споделя своята възраст. Това е причината в много анкети, тестове и статистически проучвания възрастовите граници да са много широки и обикновено да се означават с малък плюс след цифрата. Истинската лейди не е на 37 години, тя е на 30+.
3. Не прави достояние на всички своята нова диета и желанието си да отслабне, да направи корема си плосък или да стегне бедрата си. Това е нещо лично, с което тя ще се справи и никой няма да разбере за трудностите, през които минава. Всички обаче ще забележат крайния резултат.
4. Истинската дама не се интересува само от козметика и мода. Освен добра външност има и висок коефициент на интелигентност. Тя не чете книгите на Пауло Куелю само защото това е името, което чува най-често от телевизионните екрани. Избира книгите си внимателно, отдава им се изцяло, но не се притеснява и да ги зареже, ако усети плоска мисъл.
5. Умее да кокетничи. Това обаче в никакъв случай не означава да се глези, да хленчи или да изглежда глупава и недосетлива. Напротив – прави с финес.
6. Добрите маниери на истинската дама проличават и когато пие кафе или пуши. Поднася чашата към устните си, без да се изгърбва, но и без да накапе панталона си. Пуши само дамски, тънки цигари, които държи толкова елегантно, че са като естествено продължение на ръката й. Никога не иска цигара от околните, защото е забравила да си купи.
7. Пазарува умерено. Дори да може да си позволи бельо за 170 лв., ако това не е изборът, съчетаващ рационалност и качество – няма да го направи. Тя не държи да е облечена по последна мода, макар да следи модните тенденции. Има собствен стил, на който не изневерява, дори Галиано да й казва обратното.
8. Дори когато спретва скандал, го прави елегантно. Истинската дама умее да постига своето, без да тропа с токчета по пода или да размазва спиралата си със сълзи. Не пищи, не скубе, не драска. Истинските й оръжия при спор не са ноктите, а думите.
9. Истинската дама може да подмине огледало, без да се огледа в него. Има усет за външността си – знае, че не е перфектна, но знае и как да прикрие недостатъците си. Не се лакира, докато чака светофарът да светне зелено, а страничните огледала използва, за да следи движението по пътя.
10. Винаги носи в дамската си чанта предмети за спешни нужда, с които да реагира във всяка ситуация – дъвки за свеж дъх, пинсета, лак срещу бримки, мини рол-он срещу изпотяване.