Мислите, че няма нищо общо между холивудската звездна двойка Брад Пит и Анджелина Джоли, най-богатият спортист в света Тайгър Уудс, футболната легенда Дейвид Бекъм и великия учен Алберт Айнщайн? Не и според китайския календар! Той показва, че всички тези знаменитости са родени под знака на заека, чиято година настъпва през идната нощ.

Заекът е четвъртият от 12-те знака в източния календар. Китайците го смятат за най-щастливия.

Родените в годината на Заека са доста амбициозни и обкръжени от много приятели. Въпреки кроткия си нрав, този знак покровителства тези, които неотклонно следват своите цели и притежават добър вкус.

Заекът започва своето властване на Празника на пролетта /Чунцзе/, който се отбелязва от над 30 от общо 56-те народности, населяващи Поднебесната.

Царуването на заека ще приключи на 23 януари 2012 г., когато ще посрещнем годината на Дракона.

Нова година е най-пищно отбелязваният празник в Китай. От утре започва цяла седмица на обилни угощения, много фойерверки и бесен шопинг.

Подобно на европейците преди Коледа, в навечерието на Новата година и китайците планират пътувания, канят гости, украсяват градовете. Традиция при тях е да посрещнат празника с нова прическа, което превръща намирането на свободен фризьор в истинско приключение. През първия месец на новата година пък подстригването е абсолютно забранено.

Дрехите за тържеството трябва да са червени. Този цвят символизира радостта и носи късмет през цялата следваща година.

За Новата година е прието да колата да бъде абсолютно чиста. Това води до сериозен скок в цените на предлаганите от автомивките услуги.

Новогодишната вечеря - една от най-важните през годината. По традиция на север приготвят пелмени, символизиращи както единството на семейството и доброто социално положение. На юг пък похапват меки пелмени от оризово брашно. Останалите ястия на трапезата се подбират изцяло спрямо предпочитанията и финансовите възможности на домакинството.

Вярва се, че фойерверките прогонват злите духове. Затова китайците не пестят пари за салюти. За да могат хората да се насладят на тяхната красота, само в Пекин затворени за движение ще бъдат 45 улици.

В Китай не е прието за Нова година да се подаряват подаръци. По традиция гостите носят орехи, алкохол и бонбони. На децата се подаряват "хунбао" - червени пликове с пари. Сумата не може да съдържа числото 4, тъй като то символизира смъртта.