Нека си признаем - всички ние разчитаме на папараците, за да видим ежедневието на любимите си звезди. И си затваряме очите пред факта, че макар да е законно, това, което правят, не е много морално. През последните години, след като все повече знаменитости станаха част от социалните мрежи и сами качват свои снимки, професията на папараците е застрашена. И сега някои от тях са открили нов начин, законен, но в никакъв случай морален, да изкарват стотици хиляди долари - съдят звездите, които публикуват снимки на самите себе си, направени от папараците.

От една страна е разбираемо защо фотографите се ядосват - те си изкарват хляба, като снимат звездите, след което продават правото снимката да се използва в сайтове и печатни издания. И когато някой публикува тази снимка, без да плати, това е кражба. Но от друга страна, те не са искали разрешение да снимат някого, така че няма логика човек да няма право да използва снимка на самия себе си, за която не е дал разрешение.

Най-скорошният подобен случай беше с певицата Кейти Пери, която качи в Инстаграм снимка от Хелоуин, облечена и гримирана като кандидатката за президент на САЩ Хилъри Клинтън. Снимката е направена от папарак и Пери не е давала разрешение да бъде заснета така, но е харесала кадъра и го е споделила в профила си. И сега срещу нея е заведено дело за кражба на интелектуална собственост на стойност 150 000 долара!

По подобен начин в съда бяха призовани и Ариана Гранде, Дженифър Лопез и Клои Кардашиян. Джъстин Бийбър също беше заплашен от дело, тъй като качи папарашка снимка в Инстаграм, но успя да се разбере с фотографа без съд.

"Тези дела са иронични и несправедливи", заяви пред списание "The Hollywood Reporter" адвокатът Нийл Чатърджи, който е специалист по правата на интелектуалната собственост. "Папараците правят снимките си без разрешение, но се дразнят, когато хората, които са снимали, ползват снимките си. Това е вид тормоз - папараците просто са открили нов начин да изкарват пари от работата си."

Снимка: istockphoto

Законът обаче е на страната на папараците и макар засега да няма нито една звезда, осъдена да плати исканата сума, е само въпрос на време това да се случи. Този проблем тепърва ще трябва да бъде разрешен в САЩ. В Европейския съюз и в някои арабски страни снимането на някого без разрешение и публикуването на снимките се счита за посегателство срещу човешките му права.