Пристягането на стъпалата на малките момичета в Китай датира от древни времена. По-интересното е, че тя е продължила допреди по-малко от век, когато са били пристегнати последните малки крачета. Целта била крачето да не расте, а неговата притежателка да изглежда фина и грациозна.


Краката на  момичетата започвали да се пристягат, когато те били едва на 4-5 години, за да може, когато станат на 10 стъпалата им да не са по-дълги от 10 см. Следвало обучение как се ходи правилно и след още няколко години били готови за женене. Естествено, колкото по-малко било крачето, толкова по-желана била девойката.

Малките крака показвали и социален статус. Момичетата с малки крака можели да си позволят лукса да бинтоват кракатата си, а тези от простолюдието трябвало да работят на нивата през това време.


Тази жестока традиция ни стъписва днес, така както се стъписала и фотографката Джо Фарел. През 2010 година започнала своя проект „Жива история” („Living History”), в който чрез фотографии започнала да описва живота на последните жени в Китай, подложили се на пристягане на стъпалата. Снимките й говорят повече от всичко, което бихме могли да напишем по темата...