Обществото е свикнало да вярва, че мъжете се справят по-добре от жените във всяко отношение. Дори в работата. Това разбиране си има и своите материални изражения: мъжката част от човечеството получава по-високо заплащане. В такъв свят жената остава някак си „избутана в страни” и пренебрегната. Но дали нежният пол наистина полага по-малко старание в изпълнение на служебните задължения или това просто е закостеняло схващане?

Моето мнение, като жена е, че ние сме по-старателни във всяко отношение и не защото съм представител на нежния пол, а защото мъжете са немарливи. Най-лесният пример може да бъде взет от дома ви. Оставете мъжете си сами за няколко дни. Когато се върнете ще заварите поне дузина бутилки от бира на масата, както и опаковки от чипс и бързи храни. Ще си личи и, че леглото в спалнята е било оправено последно от вас. Та имайки предвид ситуацията вкъщи, то тогава можем да си представим колко „трудолюбиви” са мъжете в службата.

Нещата стоят по същия начин ако заговорим за кариера на жена с мъжка професия – нежният пол ще е също толкова отдаден и раздаващ се на работното място, независимо дали то ще е полицейският участък или фризьорски салон. И дори ще го прави по-добре от колегите-мъже.  Този факт произтича от различното отношение, което имат двата пола към работата. Жената е отдадена и прецизна, търсеща развитие и знания във всеки един момент.

Мъжете обаче възприемат кариерата, като нещо, с което да се „изфукат” пред приятелите. При тях всичко е прагматично: мисленето, действията, говоренето. Другата важна грешка, която допускат е, че пренебрегват жените с мъжка професия. В което няма нищо лошо, защото ние се възползваме доста ловко от ситуацията.

Ако говорим за наистина мъжка професия, практикувана от жена, като например полицай или пожарникар, то тогава трябва задължително да отбележим, че нежният пол ще положи неимоверни усилия за да бъде на едно ниво с мъжете-колеги. И те ще са свързани най-вече с преодоляване на закостенелите разбирания, че жените сме нежни и изискани. Единственото предимство на мъжете е тяхната физика. И то дори не е предимство, а даденост.

Да изреждам ли още, че жената е по-концентрирана, по-адаптивна, по-лоялна, притежава по-добри умения за разговор и комуникация. Факт е, че дори и в мъжките професии жените са по-желаните кадри, тъй като се представят по-добре на интервюта за работа.