Смартфоните и селфитата са част от ежедневието на много хора. Има момичета, които се гримират използвайки предната камера на телефона си. А и всички имаме поне една приятелка влюбена в селфитата (същинската Кайли Дженър) и спокойно я наричаме Selfie Quin. И всяка дама знае, че образът й в селфито е доста по-различен от този в огледалото.

Ето няколко причини за това:

Очаквания за огледална реалност – огледалата лъжат
От малки сте свикнали с това да се виждате в огледалото и да приемате, че така изглеждате в очите на другите. Макар и да се знае, че огледалото обръща реалния образ и всичко видяно у него е наобратно, едва ли някой мисли за това оглеждайки се. Ние сме се виждали отстрани само с помощта на огледала и очакваме да видим именно този образ на снимките си. Знаете какво става, когато реалността се размине с очакванията ни – нова поза и напред към следващото селфи.

 

Свободата на движенията в огледалото
Когато се оглеждате можете да се движите и да изберете най-любимия си ъгъл. Наместването пред камерата е веднъж – преди заснемането. След това виждате статичен ваш образ. Тази визия е непозната за вас и ще е по-трудно да се харесате на снимката. Обратният образ в огледалото се движи и предлага на фокус това, което вие си избирате. Ето защо често е и по-обичаният - познатото е привилегировано пред непознатото. Същото е и с увеличителните огледало и мащабирането на камерата – на телефона ще ви е по-трудно да се харесате.

 

Техниката и разстоянието също са от значение
Специалистите фотографи най-добре знаят какво влияние има камерата върху килограмите. Някои хора различават коя оптика ще ги направи по-вталени и я предпочитат. Например по-дългият обектив ще направи лицето ви издължено, а по-късият – по-широко. А селфитата предполагат, че вие ще сте близко до камерата, защото се снимате сами. Така можете да експериментирате с различно разстояние при всяко ново селфи.

 

Селфито запечатва момента, но винаги можете да го изтриете и да направите по-добро. Но не се пристрастявайте – все пак всички около вас виждат красотата ви в движение. Близките ви не виждат само един ъгъл, а цялостта на образа ви.