.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо не бива да завършваме sms-ите с точка

LadyZone.bg | преди 2 години
2110953205.jpg
Снимка: Thinkstock
Изследователи от университета “Бингемтон” (Ню Йорк, САЩ) установиха, че съобщенията, които пращаме от мобилния си апарат не бива да завършват с точка. Стратегически избор или ново граматическо правило

Граматически е редно изреченията да завършват с точка. Да, но не и когато изпращаме sms-ми. Освен ако не искате да породите лоши чувства в събеседника си.

Наскоро, отвъд океана, изследователи стигнаха го извода, че изреченията в кратки съобщения не трябва да завършват с точка.

За да разберат ролята, която играе точката при изпращането на sms-си, специалистите изготвиха официален протокол, въз основа становищата на 126 студенти, които се включиха в мобилния експеримент с изпращане на електронни съобщения.

Примерен диалог:
- Остава ли уговорката ни за утре вечер?
- Да, остава.

Какво се оказва. Съобщенията, завършващи с точка са по-неискрени от тези без. От друга страна – отговорите с удивителна се считат за по-откровени от това да няма никаква крайна пунктуация в изречението.

За да бъде пълна пунктуационната революция в края на 2015 – точката придобива двоен статут в съвременното ни общество, тъй като е напълно приемлива да е част от отговор/изречение в писмен вид.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?