Целият свят познава тези знаменитости, но дали познавате шантавите им "адаши"? Представяме ви 9 звезди, които са дали имената си на животни, растения и дори сметище! Не, че някой ги е питал, де...

Мухата Бионсе

Джон Клийз Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2012-а към названието на рядката австралийска муха Scaptia (Plinthina) беше добавено "Beyonceae" в чест на Бионсе.

Дупето на мухата, обитаваща северната част на щата Куинсленд, е златистo, което я прави по-bootylicious* от останалите мухи. Според ентомолога Браян Лесърд, редкият бляскав цвят превръща мухата в "звездата на мухите за всички времена".

Лесърд добавя, че наименуването на мухата по този начин разкрива забавната страна на таксономията (класификация на организмите).

Мухата е открита през 1981 г. - същата, в която е родена Бионсе. Scaptia (Plinthina) Beyonceae се храни с нектар от цветовете на евкалипта, от мнозина е считана за напаст, но според ентомолога е много важна за опрашването на растенията.

* bootylicious е дума, измислена от Бионсе. Тя идва от booty – дупе и delicious – вкусен. Както знаете, това е заглавието на хит на Destiny’s Child, който популяризира до такава степен новото прилагателно, че думата вече присъства в английските речници. Най-общо думата означава секси, привлекателен.

 

Праисторическият гущер Джим Морисън

Майкъл Джексън Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"I am the lizard king, I can do anything” или "Аз съм кралят на гущерите, мога да правя каквото си поискам” изпява преди години Джим Морисън от The Doors и остава с тези си думи в историята. Години по-късно това му самоопределение му спечелва титлата „кръстник” на новооткрит праисторически гущер. Така днес вече познаваме Барбатюрекс Морисони (Barbaturex Morrisoni).

 

Законът Том Круз

Джъстин Бийбър Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2005-a, когато актьорът се подготвя за раждането на дъщеря си Сури, Том Круз си купува собствен ехограф.Докторите в САЩ осъждат постъпката на звездата и създават „Законът Том Круз”, който забранява продажбата на медицинско оборудване и техника на непрофесионалисти.

 

19 вида папрат с името на Лейди Гага

Jay Z Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Университета Дюк в Северна Краолина кръстиха новооткрити видове папрат на Лейди Гага.

Катлийн Прейър – професор по биология във висшето училище, решила да кръсти 19 нови вида папрат, всички от един род, на ексцентричната изпълнителка.

Причината: "Заради нейната пламенна защита на равенството и правото на индивида да бъде себе си. Смятаме, че вторият й албум – "Born This Way", е изключително зареждащ, особено за хората, лишени от дадени права и тези от ЛГБТ общността, представителите на различни етнически групи, и за жените като цяло...”, обяснява Прейър.

Но тези качества на Гага не били единствената причина новите видове да бъдат кръстени на нея. Оказва се, че папратите се размножавали чрез спори, които могат да се развиват в други растения и да пораснат като мъжки, женски или бисексуални. Студент, който изследва клетъчния състав на папратите, пък открил, че буквите GAGA присъстват в състава на растенията.

И така... вече има папрат с име Gaga germanotta и друга, която се казва Gaga monstraparva, което от латински се превежда "малки чудовища”.

 

Сорт марихуана с името Джъстин Бийбър

Снимки: Wikipedia и Getty Images/Guliver Photos

В Канада пушат марихуана JB Kush. Сортът е кръстен на Джъстин Бийбър (Justin Bieber – JB), което, противно на очакванията ни, не очаровало тийн идола. Според медиите на запад, Бийбър се опитал да търси справедливост в съда, но тези му намерения пропаднали. Все пак става въпрос за нелегална субстанция и създателите и кръстниците й трудно могат да бъдат проследени.

 

Безгръбначното Мадона

Джим Морисън Снимка: Wikipedia

Кралицата на попа е кръстница на вид микроскопични водни безгръбначни, известни като бавноходки или„водни мечки”. Echiniscus madonnae са едни от най-издръжливите животини на замеята могат да оцелеят повече от 120 години без вода и храна и при ненормални температурни амплитуди. Прилича на кариерата на Мадона, нали?

 

Праисторическо морско раче Майкъл Джексън

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Праисторически рак носи името на Краля на попа Майкъл Джексън. Mesoparapylocheles michaeljacksoni едно време е живял в Испания. Учените откриват изчезналия вид в деня, в който света губи Майкъл Джексън – 25 юни 2009г. и затова решават да го кръстят на Краля.

 

Jay Z е и училищна дисциплина

Том Круз Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Университета на Джорджтаун можете да запишете дисциплина, посветена на Jay Z. Студентите изучават не само кариерата на рапъра и неговите бизнес умения, а всичко: раса, пол, етнос, класа и как всичко това определя това, което е Jay Z в музиката, семейството и бизнеса.

Сметището Джон Клийз

Лейди Гага Снимка: Getty Images/Guliver Photos

 

През 2006г. комедийният актьор Джон Клийз посещава Нова Зеландия за представление в градчето Палмърстон Норт. Актьорът очевидно не е харесвал мястото, защото след време го определя като "столицата на самоубийствата на Нова Зеландия". Това определение разгневило местните и те кръщават сметище на името на звездата от "Монти Пайтън".