В годината има 365 дни и 365 изгрева. Обаче днешният - първоюлският, е по-особен. Защото другите изгреви можеш да ги посрещаш от леглото си, от прозореца или от кухнята, с чаша кафе в ръка. Но първият юлски изгрев го посрещаме с надежда за ново начало и по-добро бъдеще. На брега на морето, на Камен бряг, на нос Калиакра, Емине, на трета буна във Варна. С приятели на плажа. Всички втренчили поглед в огнената топка. Всеки тръпнещ пръв да види първите огненочервени искри. (Или поне си мечтаем да сме там. Или поне си обещаваме, че догодина задължително ще сме там.) И после да ти влезе тази искрица в зеницата и да не можеш да затвориш очи.

И само за няколко минути, докато целият диск изплува от водата, важното става маловажно. И толкова се радваш, че не си остана вкъщи, въпреки че до последно си се чудил дали да тръгваш. (И толкова се ядосваш, че си остана вкъщи, въпреки че до последно си се чудил дали да тръгваш.)

Джу(фка)лая и Юрая

„Юрая Хийп“ е първата световноизвестна хардрок група, която гостува в България още по време на комунистическия режим. Кен Хенсли написва текста на парчето July Morningм, свързано с хипарското движение през 70-те години, докато е на турне в Америка.
Джулая е единствен по рода си и съществува само в България. Възниква спонтанно, като протест срещу властта. С времето идеята претърпява доста трансформации. Превръща се в символ на свободолюбивия дух, прокарват се и идеи за по-особената  сила на лъчите на първото юлско слънце, като проводник на енергия. Празникът набира такава популярност, че някои от старите хипари решават да прекратят честването му и да отбелязват Джулай ивнинг (July Evening). Събират се още на 30 юни по камънисто-песъчливите плажове на Варвара и опитвайки се да пропъдят махмурлийското утро, се наслаждават на светлините на залязващото слънце.

Всъщност всяко утро е уникално! Независимо дали го посрещате на морския бряг или в планината. Или пък просто си доспивате, за да възстановите липсата на сън напоследък. Защото всеки изгрев е красив и уникален по своему. Както красив и уникален е и денят след него.

Най-важното е, че слънцето отново изгря!