Всеки човек има специфични приходи и разходи, така че е трудно да управлявате месечния си бюджет с конкретни примери от ваши познати и приятели. За един 200 лева са малко пари, а за друг – много. Затова най-добрият начин за справяне с финансите е да работите с проценти, а златното правило за разпределение на парите е 50-20-30. Ето какво означава това.

Максимум 50% от доходите ви трябва да отиват за наем (ипотека), ток, вода и останалите разходи по жилището, за храна и пътуване до работата.

20% от приходите трябва да заделяте за изплащане на дългове, например по кредитната карта, за инвестиции или да ги спестявате.

Останалите 30% от парите можете да харчите за удоволствия – кино, ресторант, пътувания и т.н.

Как да влезете в нормите

Ако сте на заплата, месечният ви приход е ясен. Ако имате собствен бизнес, изчислете средния приход за последните шест месеца (или година), за да имате реална представа за финансите, с които разполагате.

Записвайте си за какво харчите пари. Важно е да следите всички разходи, защото може да се окаже, че сумарно давате прекалено много средства за дребни неща като кафета, цигари, таксита и др.

Ако някоя група разходи надвишава споменатите проценти, ограничете се, за да влезете в нормите.

Освен яснота, правилото 50-20-30 ви дава и гъвкавост. Можете да намалите в разумни граници разходите за някоя група, като увеличите друга. Важното е да се вместите в месечния си бюджет и сумата накрая да бъде 100%.

С малко повече внимание към парите ще живеете по-спокойно, ще имате спестявания за черни дни и ще се наслаждате на живота тук и сега.