.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Вяра, Надежда, Любов и София – добродетелите, които ни крепят

LadyZone.bg | преди 4 седмици
вяра
Снимка: istockphoto.com

На 17 септември православната църква почита Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и тяхната майка София. Днес отдаваме почит не само на имената, а на вярата, надеждата и любовта, както и мъдростта (София означава божия мъдрост), като най-важните добродетели за човечеството.

вяра


Според преданието София е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите 3 дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите ѝ не криели своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Това била причината те да бъдат изтезавани жестоко, а майката била принудена да наблюдава страданията на децата си. Те не издържали на мъченията и починали. На София било разрешено да вземе телата им и да ги погребе. Три дни след това и самата тя починала. Била погребана при дъщерите си.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената София, Софка, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любо, Любчо, Любомир, Любомира.

По стара традиция на този ден имениците посрещат гости, като на трапезата трябва да присъстват задължително прясна питка и грозде.

Днес празник има и столицата ни, който се отбелязва от 1992 година насам.

За Вярата, Надеждата и Любовта ниДнес църквата отбелязва светлата жертва на една майка и нейните три дъщери
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?