На 17 септември православната църква почита Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и тяхната майка София. Днес отдаваме почит не само на имената, а на вярата, надеждата и любовта, както и мъдростта (София означава божия мъдрост), като най-важните добродетели за човечеството.

Според преданието София е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите 3 дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов.

 

Майката и дъщерите ѝ не криели своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Това била причината те да бъдат изтезавани жестоко, а майката била принудена да наблюдава страданията на децата си. Те не издържали на мъченията и починали. На София било разрешено да вземе телата им и да ги погребе. Три дни след това и самата тя починала. Била погребана при дъщерите си.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената София, Софка, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любо, Любчо, Любомир, Любомира.

По стара традиция на този ден имениците посрещат гости, като на трапезата трябва да присъстват задължително прясна питка и грозде.


Днес празник има и столицата ни, който се отбелязва от 1992 година насам.