Заминавате и наистина искате да изглеждате по най-добрия възможен начин, но ще прекарвате времето си предимно в път. Какво правите – опаковате само дрехите, които са ви необходими, като оставяте някои от любимите си? Или се оставяте да изглеждате в стил „битнически шик” (целият намачкан)?

Ние ви казваме – нито едно от двете! Ако следвате нашите прости съвети, ще се почувствате свободно и превъзходно.

Организирайте се

Дори и да ви звучи нелепо, създаването на „списък на мечтите” на всичко, което според вас е необходимо за пътуването, ще ви помогне да започнете с организирането на багажа. Поставете всички вещи на леглото си, а след това преценете дали ще можете да съчетаете достатъчно облекла за времето, през което няма да сте в къщи и дали наистина се нуждаете от 10 чифта обувки. Ако заминавате на дълго пътешествие, помислете по-скоро за удобен начин за пране по време на пътуването, отколкото за прекалено много дрехи.

Подредете на пластове

Започнете с обувките. Опаковайте ги  на дъното на куфара си, после попълнете празнините със спретнато навити плажни принадлежности, бельо и чорапи – все неща, които могат да понесат малко гънки. Следващата стъпка може да прозвучи малко прекалено, но ще ви помогне да запазите дрехите си неизмачкани, което означава повече време за забавления през почивката и по-малко, пропиляно в тревожене за външния ви вид.

И така – вземете малко найлон (в идеалния случай с въздушни балончета) и го постелете над обувките си. Поставете всички панталони от багажа ви заедно, така че крачолите да са вътре в куфара, а горната част да лежи извън него. Покрийте крачолите с лист найлон (опаковка от химическо чистене ще свърши работа) или мека хартия и чак след това ги сгънете в коланите. Целта е опаковане без остри ръбове, тъй като те причиняват гънки.

После вземете по-големите, с дълги ръкави горни дрехи и ги подредете една върху друга, като оставяте ръкавите да висят извън ръба на куфара. Направете същото и с роклите. След това вземете нещо обемно, като например тоалетния ви несесер и го увийте в мека хартия. Поставете го в средата на дрехите и сгънете ръкавите върху него. Попълнете всички празнини с чорапи, бельо или мека хартия.

Тайни за успеха

1.      Може да звучи досадно, но дрехите ви ще бъдат благодарни, че сте взели закачалки с подложки.

2.      Подложки против изпотяване (които могат да бъдат купени в галантерийните магазини) ще спасят роклите и връхните дрехи от лятното изпотяване. Те се предлагат и за еднократна употреба, и перящи се, които могат да бъдат прихванати или пришити към дрехите ви.

3.      Планиране на пазаруването? Добавянето на допълнителна по-малка чанта в багажа ще предотврати претъпкването на куфара при пътуването на връщане.

4.      Вземете ролка с лепяща лента, за да се отървете от парченцата мъх, които дрехите ви вероятно ще „съберат” по пътя.