Битката с него е епична и неравна, продължителна, трудоемка и досадна, а шансът за пълна и окончателна победа – нищожен, да не кажа, че няма такъв!

Ако понякога съм се съмнявала в гениалността на Създателя и съвършенството на създанието, то е, когато съм обследвала тялото си за някой показал се на неподходящо място на тялото ми косъм. А такъв винаги има!

Наскоро четох, че фината настройка на Големия взрив, създал Вселената и живота в нея, е била толкова прецизна, че при миниатюрни разлики в количеството от различните елементи и техните взаимодействия

не би се получила Вселена

Което, разбира се, кара някои физици да смятат, че няма как всичко това да е случайност. И започват да търсят разумния архитект на  съвършенството.

И някак си ми е трудно да приема, че зад наличието на около 5 милиона косъмчета по тялото ни (а само около 100 000 от тях върху главите ни), стотици хиляди години след възникването на живота на планетата, не се крие някакъв смисъл. Или смисълът се е изгубил, след като сме излезли от пещерите, създали сме дрехите, отдеялата, парното отопление и пр., а еволюцията, промяната в гените, е далеч по-бавен процес? Може би след няколко хиляди години ще се разхождаме с „легендарно гладки крака”, както казва една актуална реклама на дамска самобръсначка, без ежедневното щавене, скубане, бръснене и епилиране, което колкото по-дълготрайно е, толкова по-скъпо!

Само на дланите и стъпалата ни не растат косми. Всички други частици от телата ни са приютили фоликулите им. Разбира се, слава на Създателя, много голяма част от тези 5 милиона не се показват на повърхността – например челата и носовете ни обичайно изглеждат гладки, но това не е така – в кожата им се крият точно толкова косъмчета, колкото имаме и по краката си.  
Вярващи християни са изброили, че в Библията косите и космите

се споменават над 100 пъти

Което им е достатъчно да смятат растителността по телата ни за абсолютно важна, създадена от Бога.

В света на науката няма единно твърдо мнение защо точно са ни нужни космите в момента. Всички бозайници имат косми, по това се отличаваме от влечугите, белег, че сме по-напред в еволюцията от тях. Ролята на космите е да ни топлят и защитават от микроби например. Макар че ми е трудно да приема, че с необръснати крака някой се чувства по-топло през зимата. По въпроса за микробите може би са прави – една приятелка има теория, че напоследък бебетата в София се раждат с много дълги и красиви мигли, за да пазят очите им от мръсния въздух. Теорията й е интуитивна, не е научно доказана, но има резон... Пък и бебетата масово са с дълги мигли наистина. 

Космите също така помагали за намаляването на триенето и по този начин пазели кожата от дразнене – например растителността под мишниците, казва науката. Това може и да е така, но не искам в летен ден да се возя в градския транспорт с хора, които си пазят ямките от протриване с косми...

Според Чарлз Дарвин космите помагат на работата на потните жлези, а те са

важни за охлаждането на тялото

Окосмяването също така подпомага комуникацията между хората – заради ароматите, които отделяме. Телата ни изпускат  уникални аромати, химикали, наречени феромони, които привличат или отблъскват. Например новородените бебета могат да открият коя е блузата на майка им сред няколко различни само по миризмата й. Феромоните на майката могат да успокоят бебето дори когато тя отсъства. 

Производителите харчат милиарди долари, за да влияят върху начините, по които миришем, чрез парфюми, сапуни, дезодоранти и т.н. А може би простата истина е, че настръхналите косми по тялото ни пращат много

по-атрактивна миризма към онзи, когото искаме...

Еволюцията вероятно ни е лишила от доста косми през хилядолетията. Сигурно далеч не сме толкова рунтави, колкото са били нашите предци в пещерите.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Първите космени фоликули започват да се формират от третия месец в утробата. Ембрионите се покриват с доста дълги, копринени влакна, които падат няколко седмици преди раждането, като се заменят с невидимите малки косъмчета, с които идват на бял свят новородените. Затова и недоносените бебета може да са неочаквано космати.

На около 12-годишна възраст при момичетата и на 14 при момчетата космите по тялото започват да се сменят. Растежът им много зависи от работата на половите жлези. Мъжките хормони усилват растежа на космите на лицето и тялото и възпрепятстват растежа им на главата. Женските пък действат обратно: спомагат за развитието на космите на главата, но осуетяват появата им по тялото и лицето.

Никога

няма да се отървете от космен фоликул –

раждаме се с всичките фоликули, които някога ще имаме, и те ще продължават да произвеждат косми през целия ни живот. Просто космите се видоизменят. Мъжете оплешивяват не защото фоликулите изчезват, а защото на скалпа им растителността се крие...

Косата расте по цикличен начин, затова и животните, които не се обезкосмяват, не ходят с метри дълга козина... Има по-дълъг период на растеж, след това кратка почивка, после косъмът се отделя от фоликула и започва да расте нов. Нормално дневно между 50 и 100 косъма от косата ни остават по гребена и къде ли още не... За около година косата и брадата растат средно по 12-13 сантиметра, а цикълът трае няколко години.  Докато на ръцете например – само около 2 месеца.

Не завиждайте на блондинките!
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Не си мислете, че тях природата само ги е облагодетелствала със светлите коси, кожа и очи! Оказва се, че в кожата на светлите хора се крият повече космени фоликули. А тези уж нежни и руси косми, появяващи се на повърхността, трудно се поддават на унищожение от лазери, фотоепилация и прочие модерни методи, които залагат на въздействие върху пигмента в косъма. Виждала съм естествено руси дами с потъмняла кожа в зоната на мустаците – резултат от комбинацията лазер и малко слънце. А иначе нежните руси мустачки отгоре си стоят...

Дори резултатът от просто отскубване с пинцета на косъмче от  нежната блондинска кожа често е пъпка, понякога гадна като цирей! Какво да се прави, създателят като цяло е справедлив – черният мустак на мургавелката по-лесно изчезва от нежния и рус на блондинката.  

Обезкосмяването? Ех, то е мултимилионна индустрия и, както казах, вечна битка с почти предизвестен победител. 

Оформянето на космите по тялото донякъде прилича на

косенето на трева през лятото –

след половин ден игра с косачката на ливадата привечер виждаш как тя пак е надигнала стъбълца...

Обезкосмяване на ръце, крака, подмишници, бразилска кола маска, махане на мустаци, оформяне на вежди... Въобще не говорим за прическа на главата или пък за ощетените от съдбата, които имат видими косми по гърба, в ушите и носа...  Според Economist средностатистическият мъж (не броим талибаните) прекарва повече от месец от живота си в бръснене на брадата си. Не знам дали някой се е заел да изчисли стотиците часове, които всяка жена прекарва в обезкосмяване. А колко други по-забавни неща може да прави в това време!

Обезкомсяването не е нова мода, то е старо колкото цицивилацията.

От рязане на брадите с кремък

до най-модерните лазерни и светлинни технологии днес – целта е една и съща – да се освободим от досадните мъртви клетки, поникнали върху кожата. 

Пещерните мъже също са се бръснели – не толкова от естетически подбуди, но буквално, за да оцелеят по-лесно – колкото по-малко неща, за които може да те хване врагът, толкова по-добре. А пък и гъстата растителност е удобно леговище за всякакви гадини. Та тогава, около 30 хил. години преди Христа, праотците премахвали космите с остър кремък. Той обаче доста лесно се износвал, пък и често нанасял рани по лицата. В същата каменна епоха, твърди се, жените създали първите епилиращи кремове – от негасена вар и арсен, които хич не ми се и мисли как са се отразявали на здравината и мекотата на дермата.  
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Първите истински бръсначи за многократна употреба се появяват в Египет и Индия около 3000 години преди Христа. Те са изработени от мед, често създавани дизайнерски – с дърворезби и други украси. 

500 години преди нашата ера в земите на Александър Велики идва модата на бръсненето и се появяват първите бръснарници. Жените също яхват вълната – премахването на всички косми от тялото е белег за

принадлежност към по-висока класа

Те се обезкосмяват с пемза, бръсначи и различни епилиращи кремове.  

Дамите в Древен Египет, водени от легендарната Клеопатра, пък започнали да махат космите си с конец, което се практикува и в наши дни. Методът е много популярен в Близкия изток и Азия. На Клеопатра се приписва и първата кола маска, забъркана със захар.

През средните векове било модерно жените да махат всичките си косми (дори по веждите и главата), за да могат да носят огромните перуки и украшения. Модата била сред аристокрацията – само те имали време да се подлагат на всекидневно щавене. 

На другия край на земята - Централна и Северна Америка - през XV и  XVI век ацтеките използвали бръсначи от вулканично обсидианово стъкло, което било доста ефективно, но и много чупливо.
През 1770 г. френският бръснар Жан-Жак Пере пише “Изкуството да се научиш да се бръснеш сам” и създава първия в света бръснач. Първоначално той се използва само от мъжете, а жените бъркат домашни смеси. 

Близо 80 години по-късно, през 1847 г., британският изобретател Уилям Хенсън създава първия бръснач с острие, което действа перпендикулярно на дръжката, и бръсненето на всякакви части от тялото е улеснено.

За първи път електричество за премахване на окосмяването се използва през 1875 г. от американския офталмолог д-р Чарлс Мичъл  - електролиза премахва подкожни мигли.  
Първата безопасна самобръсначка се появява през 1880 година, дело е на братята Кампф от САЩ.
Gillette излизат на пазара през 1901 г. с революционното си изобретение – двойно острие с предпазител, със сменяеми ножчета.  И това изобретение

завинаги променя индустрията

Идва истинският век на обезкосмяването, в чиято втора половина много мъже вече трайно премахват растителността не само от брадите си, но и от всички части на телата си.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Бръсненето на подмишниците при жените масово започва през 1915 г., когато американките са силно повлияни от маркетингова кампания в “Харпърс базар”, твърдяща, че растителността там е нехигиенична и въобще не е препоръчителна за новите модерни рокли без ръкави.

Днес може да избирате от много методи за обезкосмяване – повече или по-малко ефективни и дълготрайни, евтини или с цената на кола на старо. Важното е да откриете своя, а това става след доста експерименти обикновено. Надникнете в някой женски форум – ще разберете всичко по темата!