Къде ще почива българинът това лято, какво е съотношението цена-качество на предлаганите туристически услуги у нас, кои са най-актуалните екзотични места за отдих, и какъв бюджет ще трябва да си отделите за едноседмична почивка на цялото семейство? Да, и ние си задавахме тези въпроси, но тъй като експертен отговор не можем да дадем, потърсихме за мнение представител на туристическа агенция.

Ето го и него – Василка Панковска, която е мениджър "Маркетинг и реклама" в туристическа агенция василка„Алма Тур”.

С какво настроение протичат записванията за този летен сезон?

Ако говорим за настроение, трябва да отбележа, че нашите клиенти са още по-прецизни и пунктуални в избора си, което е разбираемо, тъй като става дума за семейни ваканции и хората трябва да са абсолютно наясно кое е най-доброто предложение за тях, за да направят най-добрия избор като съотношение цена-качество.

Коя е най-желаната дестинация?

Като че ли тази година се затвърждава тенденцията от лятото на 2010-та, че страната ни е анталиядестинация, която българинът избира приоритетно за своята лятна ваканция. Има като че ли малко повече желаещи да прекарат лятната си ваканция в Гърция спрямо миналата година. От друга страна Турция си е едно традиционно любимо място на нашите сънародници, тъй като там разнообразието от хотели е огромно, съотношението цена-качество е отлично. По-конкретно Анталия (на снимката вдясно) определено е мястото за семейна почивка и семействата с деца има за какво да го предпочетат – хотелите имат огромна територия, с огромна инфраструктура и много забавления. От друга страна аз лично не смятам, че Анталия ще има ръст спрямо миналата година, тъй като цените тази година се вдигнаха за пореден път.

Кои са най-предпочитаните дестинации в България?

Твърде експертно ще е да се посочи определен курорт. Тенденцията е българите да се ориентиратзлатни пясъци към хотелите All Inclusive, където те предварително знаят какъв ще е бюджетът на тяхната ваканция, макар и малко по-висок. Клиентите в лицето на най-младите малко по-трудно се обръщат към туристически агенции – по-често резервират по интернет къмпинги и апартаменти, където няма храна.

Казахте, че България определено е предпочитана дестинация. Това тенденция от последните години ли е?

Това със сигурност е отчетена тенденция за 2010 година спрямо 2009 и смятам, че в някаква степен този ръст ще се запази и през лятото на тази година. Българинът резервира отсега за след един месец, така че ни предстои да направим резервации, тъй като все още сме в началото на сезона.

Свикна ли българинът да прави по-рано своята резервация, за да може да се възползва от отстъпките за ранни записвания?

Българите направиха повече ранни резервации и записвания. Културата по отношение на турцияпотреблението на този вид продукти и услуги се подобрява. Може да се каже, че тази година резервациите за ранни записвания в Анталия бяха много повече отколкото миналата година по това време. Включително това е валидно и за други дестинации. Чисто търговски това има своето обяснение, тъй като и България, и Турция (залез в Турция - на картинката вдясно) са желани дестинации в световен мащаб. Особено след разразилата се геополотическа криза в държави като Египет и Тунис, може да се каже, че ние и Турция се явяваме една от „спалните на Европа“.

Приемливо ли е съотношението цена-качество на туристическите услуги в България? Можем ли да го сравним с това в Турция?

Да, категорично. Не без съдействието на българските медии, българските хотели и комплекси имат много внушен имидж, който е преекспониран според мен. Разбира се, направиха се някои грешки в презастрояването, все още има много места със сравнително лошо обслужване. Цените в България обаче са и по-ниски, така че съотношението цена-качество намира все повече добри примери.

През лятото има ли записвания за планина и предлагате ли такива?

Да , имаме, но бих казала, че не е точно планина. Под планина хората традиционно разбират зимните ни ски курорти. Много е хубаво да отидеш лятото на Пампорово или Боровец, защото е хладно, евтино и не е пренаселено. Но българинът като че ли повече се ориентира към вътрешността на страната - Троянския балкан, към типично нашите курорти с минерални води като Велинград, Сандански, Хисар, Девин, но вече има едни нови малки населени места като Вършец, които също набират сила и рекламно присъствие.

Май месец е месецът на сватбите. А юни месец се очертава като месецът на медените месеци. Какви са желаните дестинации от младоженците?

Нашият опит е, че желанията са супер разнообразни, но естествено предвид романтичната нотка тайландна това събитие, повечето предпочитат далечни дестинации. Тук има една особеност, че далечните дестинации са по-активни в другия период на годината – от октомври до март. Любими места са Куба, Мавриций, Тайланд (на снимката вдясно). Хората, които са с малко по-висок бюджет избират Малдиви, Сейшели. Вие видяхте, че кралската двойка също избра Сейшелите за своя меден месец. Отчитаме и Френска Полинезия като един от най-скъпите продукти, за който също не липсват желаещи. Там във всички вилни селища тип бунгала броят на леглата е по-малък от колкото в един хотел във Лас Вегас - пълно уединение и девствени плажове.  

Това ли са най-екзотичните дестинации, които предлагате за младоженци?

Един хотел в Мармарис предлага плуване с делфини като терапия. Ако бюджетът ви е по-висок тазиигуасу същата терапия можете да направите на Карибите или в Куба, където плуването (имала съм щастието лично да го видя) не е в близост до хотела, а в открития океан и самия развъдник и менажирането на делфините се случва на открито. Уникално е. Същите тези атракции можете да ги направите в Мексико. Още екзотични места – обиколка на Тибет, Чили, Перу, някои съчетават посещението на Бразилия с това да отидат до Аржентина и да видят водопадите Игуасу (на снимката вдясно). Всички клиенти казват, че от местата, които са видели, Игуасу е нещото, което много ги е впечатлило. Клиентите започват да търсят и Бали като дестинация, която не е само екзотична от гледна точка на природа и храна, а от гледна точка и на излъчването на самото местно население, техните ритуали относно религията и начина на живот. Много клиенти, не само младоженци се интересуват да отидат там на курс по балийски танци и тайландска кухня.

Какъв бюджет средно отделя едно четиричленно семейство за едноседмична почивка All Inclusive*?

Ще си послужа с конкретен пример за оферта Last Minute* на полупансион за тризвезден хотел – в момента имаме такава за Анталия от 211 евро, летищните такси са около 87 евро, така че пакетът със самолетна програма за възрастен ще излезе грубо 300 евро. За децата е от значение дали са плащащи или не, дали са на възраст под 12 или над 12 години. Но смятам, че един бюджет от 1000 евро със самолетна ваканция за четирима е съвсем приемлив.

Кое е на първо място при избора на дестинация – цена, локация, качество?

Откровено казано тези неща са свързани, но все пак в последните години на неувереност и криза, когато трябва да спестяваш, може да се каже, че водеща е цената. Все пак и клиентите си дават сметка, че ако цената е водеща няма как да имат претенции за нещо кой знае колко луксозно, затова трябва да направят компромис, но обикновено не правят никога такъв с цената.

А с какво прави компромис?

С категорията, локацията, зависи от неговите приоритети. Имали сме клиенти с възможности, които казват, че искат да отидат на двузвезден хотел в Майорка, например. Те предварително са си преценили, че в този хотел ще хапват, евентуално ще пият едно кафе и дори не ги интересува разнообразието на закуската, защото са преценили, че цялото време ще го прекарат навън. И това не е с цел да им е по-евтино като цяло, а с цел да насочат парите си в друга посока – да посещава хубави заведения и ресторанти например. Понякога се случва такива клиенти да платят много повече, отколкото тези, които са избрали All Inclusive оферта.

И за накрая: какво ще пожелаете и препоръчвате за по-пълноценна почивка?

На първо място да се забравят проблемите в къщи. Това наистина е много важно – човек да се опита да си отдели времето за ваканция, за да може да тръгне спокоен и с добро настроение. На второ място все пак да не се успокои съвсем, да бъде бдителен по отношение на документите за пътуване, да не забрави да вземе важни неща, лекарства, застраховки, неща, които ще му потрябват в една спешна ситуация, важни телефони, да знае с какъв приоритет му е багажът, ако пътува със самолет.

 

*Last Minute - от английски - в последната минута
*All Inclusive - от английски - всичко включено в цената


Галерия с гледки от световни екзотични дестинации, може да видите тук.