Във времена на криза намирането на работа е наистина трудна задача. Ключът към по-бързото разрешаване на този проблем е в оптималното търсене. Фокусирайте се върху стремежа си не просто към каква да е позиция, а към мечтаната от вас и направете всичко по силите си, за да докажете на евентуалния си бъдещ работодател, че сте най-подходящият кандидат.

Ето няколко полезни съвета за това как да постигнете заветната цел - намирането на хубава работа:

1. Оптимизирайте търсенето

Не кандидатствайте за позиции, които не ви удовлетворяват. Това е чиста загуба на време. Мислете така: "Ако трябва още от утре да постъпя на тази длъжност, ще ми бъде ли приятно и ще мога ли да се справя?". Преценете обективно дали сте достатъчно квалифициран/а, за да изпълнявате евентуалните си бъдещи задължения. Защото повечето компании предпочитат да наемат хора с опит в дадена сфера, вместо да влагат време и средства в обучението на начинаещи, колкото и голямо да е желанието на кандидата да се навлезе в работата.

2. Ясна визия

Изяснете сами за себе си с какво точно искате да се занимавате. В процеса на търсене на работа ще ви се наложи да си отговорите на някои доста деликатни въпроси като: "За какъв тип работа мечтая?" и "Какво мога да предложа?". Ако не можете да дадете категоричен отговор, направете списък на качествата и недостатъците, които биха могли да ви помогнат или съответно - навредят, при кандидатстването на избраната позиция.

3. Преценете трезво уменията и качествата си

Ако имате чувството, че вече сте прегледали всички налични обяви, но все още ви струва, че не сте достатъчно добър за нито една длъжност, значи е крайно време да повишите квалификацията си. Използвайте времето, в което стоите без работа, за да се запишете на курсове и да усъвършенствате уменията си и да натрупате полезни знания. Ако се притеснявате, че не можете да си го позволите, възползвайте се от възможностите за безплатно обучение по чужди езици, компютърни технологии и т.н.

4. Поставете си конкретни цели

Когато сте безработен, основната ви задача е да промените това положение. Но е добре да си поставите и някои по-конкретни и краткосрочни цели. Това ще ви помогне да оценявате реално прогреса си в процеса на домогване до същинската цел. Така ще се повиши и самоувереността и мотивацията ви за намиране на работата - мечта.

5. Опитайте нещо ново

Ако имате чувството, че сте попаднали в задънена улица при търсенето на подходящата работа, значи е време за въвеждане на нов подход. Вместо по цял ден да четете обявите за работа в мрежата, обърнете се за помощ към агенция за подбор на персонал, например. Или пък започнете да създавате лични контакти с евентуални бъдещи работодатели. Това определено не само ще ви разсее, но и ще ви донесе желаните резултати.

Четете още съвети за оптимално търсене на работа утре във втората част на материала "В търсене на работата - мечта...".