Пловдив е градът, който печели сърцата на всеки, който го посети. Естествено, не си бил в Пловдив, ако не си посетил Стария град и арт кварталчето Капана. Тези две места сякаш са сърцето града, което го зарежда с магична атмосфера. Из пловдивските улици витае онова неповторимо усещане за безгрижие и спокойствие, а дори няма море! Това състояние на душата по пловдивски наричаме „айляк“.

Тази думичка се е превърнала в определение за щастливото състояние на душата, която небрежно прави десетки тегели по Главната улица, след това пуска корени на някоя от пейките в красивата Градска градина и накрая за черешка на тортата прекарва часове наред със свежа напитка в Капана и куп усмивки около себе си. Но в арт кварталчето има много заведения, всяко от които ни примамва с интересния си интериор и радостния глъч на посетителите. Ето защо ние подбрахме трите ТОП места – едно за вкусна храна, за неповторими алкохолни напитки и за свежи безалкохолни питиета. Да посетиш Пловдив през лятото е задължително и това е причина да го включим в нашия Летен гид.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство

Пловдив, както всеки знае, е град, в който жегата е позната всекиго. Лятото там ни кара да бленуваме за свежия морски бриз, докато отчаяно си веем с ветрилото. Крием се под сенките, но това рядко помага. Затова прибягваме към тежката артилерия – разхлаждащи напитки в изпотени чаши. Мястото, което ви препоръчвам за глътка свежест, е Monkey House. Вътрешното пространство на заведението е малко и уютно, на два етажа, като вторият те примамва да останеш там завинаги. Но кой стой вътре през лятото? Ето защо собствениците са помислили и за това – масички и столчета на тротоара помагат на всеки клиент от заведението да вдиша дълбоко от атмосферата на Капана. Моята любима напитка там е свежата лимонада, най-много с вкус на горски плодове. Но каквото и да си поръчате от менюто, няма да сбъркате.

Едно ресторантче в Капана ще откликне на гладните викове за помощ на стомаха ви с вкусните си предложения. Говорим за „Паваж“. Това е местенце, което има невероятно меню, в което дори обикновената салата е истинско удоволствие небцето ви. Заведението е популярно и не е изключено да ви се наложи да почакате за маса, защото често малкото свободни такива се пазят от паве с надпис „запазено“. Менюто е кратко, но всяко ястие е олицетворение на добър вкус и визия. Екипът е винаги усмихнат и ще ви зарадва с добро отношение. „Паваж“ е заведение, което освен на вкуса, държи и на качеството. Ето защо продуктите са от собствена градина на ресторанта, която се намира в околностите на Пловдив. Кафето е на DABOV, което ви гарантира добър вкус и аромат.

Продължаваме с алкохолните напитки, които бързо приповдигат настроението ни. Най-добият вариант за разхлаждане в горещите летни вечери е бирата. Има едно заведение, скрито в Капана, в което можете да се насладите на вкуса на над сто вида белгийска, немска, чешка, сръбска и българска занаятчийска бира. То се казва „Котка и Мишка“, а екипът му ще ви разкаже за технологията за производство на пивото и ще ви разкрие различни тайни за любимата на множество хора лятна напитка. Ако не сте фен на бирата, то за вас има невероятен отлежал малцов скоч и куп коктейли. Там ще можете да се забавлявате, да научите нещо интересно и да усетите пловдивския "айляк"

Вегетарианката Веси Коджабашева, 21 г., препоръчва заведението "Veggic". "Това ресторантче доказва, че в Пловдив има място за всеки. Там менюто е пригодено изцяло за вегани и вегетарианци, но не си мислете, че това е за сметка на вкуса. Дори да обожавате месо, няма да сбъркате ако посетите това заведение". 

Снимка: Личен архив на Веси Коджабашева

 

Яна Драгоева, 20 г., ни сподели: "Любимите ми две заведения са "Munky House" и "Central Perk", защото обстановката е непринудена и те кара се чувстваш като у дома си. А това е много важно, за да си починеш след напрегнат ден".

Ако обичате тематични кафенета, то погледнете кои са най-интересните и в Европа: