На 25 юли християнската общност почита зачатието на св. Анна - майката на Пресвета Богородица. Тя била дълго чакано дете, изстрадано още преди раждането си в много мъка и обиди. По това време бездетието се считало за божие наказание. След много молитви и чиста надежда дошла и благата вест за дългоочакваната рожба.

Св. Анна е покровителка на брака, семейството, майчинството, девиците, вдовиците и бременните жени. В народните поверия този ден се нарича отще лятна света Анна и бележи края на лятото. 

На днешния ден имен ден празнуват Ана, Анна, Анелия, Анета, Анита, Янка, Янко и производни.

Името Анна означава „благодат”. Други значения – милост, миловидна. Името предопределя в живота а хората, които го носят, да има красота, артистистизъм, обича, но и много сълзи. Жените с името Анна са лесно раними. За щастие дори да се обидят от чуждите думи, бързо им минава и връщат доброто си настроение. Те са добри и отзивчиви и никога няма да оставят човек или животно в беда. С възрастта, жените, които празнуват имен ден на днешния ден, стават все по-красиви, развиват добрия си вкус, характерът им става по-силен и устойчив. Те се чувстват добре, ако намерят партньор, който е силен, властен и с достойнство успява да балансира тяхната емоционалност.

Анна не е малка, слаба и безволева жена! Ана е олицетворение на търпението, скритата сила и възраждането.