"Тя островът" е новият роман на Ирина Папанчева, който свързва днешните преживявания на няколко души (две двойки и една Писателка) на испанския остров Фуертевентура с документалните и фикционални истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена до наши дни.

Централна тема в книгата е изгнанието на философа-писател Мигел де Унамуно: привеждат се откъси от писмата му, от стиховете и есетата му, написани на и за острова. Ключово е съпоставянето на сърф-културата с бита, възприятията и миналото на местните хора. Но главният герой и режисьор на събитията, разгърнати в литературното пространство, е точно островът с женска душа и природа. Тя, островът, Фуертевентура.

"Романът е резултат на задълбочено проучване на творчеството на Мигел де Унамуно, исторически източници и множество пътувания до острова, през които проведох срещи и разговори с местните хора, за да бъде достоверна информацията, която използвах за основа на фикционалния сюжет", споделя писателката.

В романа, който пише островът, битува триангулацията. Сякаш двойката никога не му е достатъчна. В праисторическото време гадателката Тибаибин прави особени ритуали за забременяване, в които не участва партньорът на бъдещата майка; дъщеря й Тамонанте, плод на подобен ритуал, съгрешава с мъж пред очите на жена му; в съвремието българката Марина и германският сърфист Герд започват страстна афера по време на почивка с партньорите си, респективно французинът Жерар и германката Карла, а Писателката дели апартамент с привлекателен испанец, по когото се увлича, и "зашеметяваща" по-млада испанка; Унамуно е заточен на Фуертевентура през 1924 г., където го следва и му предлага любовта си доста по-млада писателка; през трийсетте години ученичката Дестина страда,  заради близостта между учителката й Есперанса Годе и нейната съученичка Чанита, а Есперанса се впуска в любовна история с бащата на друга своя ученичка; в началото на петдесетте махорерата Кармен в една съдбовна нощ се оказва въвлечена с двама млади мъже – фикционалният син на германеца Густав Винтер и неговият приятел...

В този лабиринт от триъгълници любовта между двама души просъществува в лицето на българина Емилиян, живеещ на острова, и дистантната му връзка с Ева. Но и тук се появява триъгълник – Фуертевентура, която той безотказно пресъздава с апарата си, е единствената съперница на любимата му.

"Романът "Тя, островът" грабва още с първите страници. Динамичността, многопластовостта, акцентирането върху съвременните взаимоотношения между млади и модерни хора, като същевременно има философско препращане към миналото,  сюжетни линии, готови за филм, - всичко това създаде предпоставка да вярвам, че книгата ще има успех", казва Надежда Делева, главен редактор в Книгоиздателска къща "Труд".

"Тя островът" е многопластов и полифоничен роман, интересен не само с екзотичното място, където се развива действието, но и с вглъбеното разкриване на съвременните отношения в един глобализиран свят, когато всичко и всички могат да се срещнат с някого навсякъде. В това географско-откривателско направление съвременната българска литература все още е сравнително оскъдна откъм добри заглавия. А "Тя островът" е несъмнено едно добро заглавие на една добра книга", споределя мнение редакторът на книгата Митко Новков.

"Български романи, които предават подобна пъстра палитра от въпроси и интерпретации, със своя визия и послание, се срещат рядко и са ценност", добавя рецензентът и преводач Николай Тодоров.

"Открих своя духовна родина на испанския остров Фуертевентура. Още от първото ми идване тук се почувствах свързана с оголения пейзаж, с прозрачните води на океана, къпещи бреговете на пустинята, със заобления ландшафт, с бавното време и спокойствието. Върнах се много пъти през изминалите три години – за проучването ми, за вдъхновение, за радост. Най-неочаквано за мен срещнах българи тук, намерих прекрасни приятели. Дойдох с една идея за сюжета, но срещата ми с фотографа Емилиян Драганов ме вдъхнови дотолкова, че фикция и реалност се сляха в друга реалност, тази на романа. Силна подкрепа и посредничество в контактите с местните хора и институции получих от Конча Мария Флейтас Перломо от културната асоциация Raíz del Pueblo. Бях в архива в Ла Олива, библиотеката в Пуерто дел Росарио, разговарях със столетница във Виа Верде, с учители по сърф в Коралехо и дори взех урок, с учител в Антигуа, роднини и съученичка на Чанита Суарез, с потомък на хората, които са били икономи в къщата на Густав Винтер в Хандия... Беше изумително, вълнуващо пътешествие. Несравнимо е преживяването да се върна с книгата. С Конча се видяхме вчера и говорихме за представянията на острова, когато книгата излезе на английски и испански", каза Ирина Папанчева дни след излизането на "Тя, островът".

Ирина Папанчева представя "Тя, островът" на 3 май в Бургас ("Културен дом Морско казино") и на 4 май в София ("Институт Сервантес").