Спомняте ли си този диалог?

„Ти си Майкъл. Намираш се във френски ресторант. Поръчваш за десерт крем брюле. Той е красив, сладък. Дразнещо съвършен. Внезапно Майкъл осъзнава, че не иска крем брюле. Иска нещо друго.
- Какво иска?
- Компот.
- Компот?
- 3а какво му е компот?
- 3ащото с него е свикнал. Компотът му идва добре. Наистина, в сравнение с крем брюле, той е прост компот, но може би точно това му е нужно.
- Аз мога да бъда компот.
- Крем брюлето не може да бъде компот. Ти никога няма да бъдеш компот.
- Трябва да бъда компот.
- Няма да бъдеш.”

Ако тази сцена ви изглежда непозната, бегом да гледате „Сватбата на най-добрия ми приятел” с Джулия Робъртс и Дърмът Мълроуни. Филмът излезе по кината още през далечната 1997 година. Всеки, който е имал най-добър приятел от мъжки пол, който впоследствие се е оженил, знае за какво противоречие от чувства става дума, когато настъпи онзи момент.

Лично аз също имах уговорка – ако до 30-годишна възраст нито аз, нито той сме сключили брак, нямаме гаджета и не сме обвързани, да се вземем. Така или иначе се познаваме много добре, разбираме се чудесно, имаме общо минало, нямаме тайни, споделяме си всичко. Какво повече му трябва на едно семейство, за да бъде хармонично. Секс ли? Е, що пък не? Не е като да не съм имала мъже, които са били по-зле от него в това отношение :)

Ако пък горният цитат ви е познат, сигурно и вие сте се чудили -

аз крем брюле ли съм или компот?!

Брюлето е френски десерт от нежен студен крем и хрупкава карамелизирана коричка отгоре. Изтънчен, фин и крехък.

Тя - крем брюлето,

е с изискани обноски, винаги ходи изправена, усмихва се чаровно и знае какво да каже във всяка една ситуация. Хората я харесват. Около нея се носи фин аромат на скъп лосион за тяло. Косата й е игрива и блести, сякаш винаги преди работа влиза и излиза от фризьорския салон. Поддържа къс, добре оформен маникюр и никога не трака досадно по клавиатурата на компютъра. Пише красиво, с лек наклон надясно и свързва буквите с лигатури като нотите в соната на Моцарт.

брюле
Общува свободно с всички и... поне на 4 езика. Бюрото й е винаги перфектно подредено. Знае как работи принтерът, ксероксът и машината за кафе още преди да ги е видяла. Просто има вътрешен усет за тези неща… както и за много други.

Компотът е лееекинко на второ място… и в менюто, и в ежедневието. Тя често закъснява за работа и идва недоспала и рошава. Връщат й счетоводните отчети, защото има грешка при събирането в третата колона на таблицата.
компотТя – компотът, не обича да си лакира ноктите, защото не може да стои и да чака, докато лакът изсъхне. Купува си маски за коса и за лице, обаче рядко ги ползва. Просто все има по-важни неща от това – чистенето в неделя, уроците по английски, лежането и гледането на филми. Хаосът вкъщи и в офиса нарича творчески, но всъщност си е чиста бъркотия. Но и така се справя и няма вътрешната нужда да подрежда.

Ако мислиш, че си компот и още преди 5 минути започна да убеждаваш себе си, че никога в живота си не си искала да си крем брюле… хайде помисли пак. Но погледни и от другата страна. Поне за минутка ти се е искало и ти да си НАЙ.

Но къде беше ти, докато брюлето ходеше на уроци по френски и пиано? С кого играеше пред блока, докато брюлето вземаше уроци по балет и плуване? Дали брюлето е бягало от час? На теб ти беше толкова лесно просто да продължиш да спиш и да пропуснеш първия час по математика, без никакви угризения на съвестта.

Да си компот е готино

Свежа си, забавна, естествена и стига да преодолееш фактора „какво мислят околните за мен”, животът ти ще е песен.

На компота са му позволени грешки

Той може да е по-кисел, по-сладък, с по-малко или с повече плодове. Компотът се спъва от притеснение, когато отива при шефа, но… й шефът се чувства по-спокойно, когато общува с нея. Не му се налага все да е със стегната вратовръзка, а може и някой майтап да пусне.

Брюлето няма право на грешки

То се получава единствено и само при точно спазени пропорции и баланс между топло и студено. При нея всичко е премерено и по разписание – и жестовете, и думите, и количеството захар. Тя си е такава от малка – още от яйчено жълтъче и сладост в стеблото на тръстиката. И просто не може да бъде друга.

Е, ти какво си?