Войн де Войн е добре познат от спорадичните си пърформанс появи из софийската сцена, но сега отваря с Parsifal Marin мултижанровото пространство Æther – мост между различни сцени, места, арт практики... и “диалог между Изтока и Запада през различните гледни точки на художници”, както артистът и брюкселският музикант го определят.

Æther от една страна е галерия и проектно пространство, носещо името Æther immaterial. Мястото ще бъде напълно некомерсиално и цели да се представят и подпомагат съвременни автори. В радикално некомерсиалната си концепция Æther immaterial поставя под въпрос пазарната машина на изкуството и заявява като свое мото ТОВА ПРОИЗВЕДЕНИЕ НЕ Е ЗА ПРОДАН. По този начин ще се акцентира много повече за самото изкуство и процеса му на създаване и приемане от публиката.

Æther immaterial се намира на подземния етаж, а на приземния е концептуалния магазин Æther I’m material. В него ще има разнообразни „стоки“ с висока художествена стойност, които не могат да бъдат намерени никъде другаде в България. Сред тях са плочи, фотографии, произведения на изкуството (уникати и в тираж), разнообразни книги, фензинове и други. Магазинът ще функционира като периодично подменя колекцията си арт артикули.

Æther (и в частност галерията) отварят врати на 21 октомври от 18 ч. с легендарния берлински колектив Honey-Suckle Company, който ще представи 20-годишната им история в книгата „Спиритус“, както и специално създадена за случая арт инсталация. Седмица след откриването на галерията предстои и старт на концептуалния магазин с представяне на първата селекция за сезона – 28 октомври от 18 ч.

Æther е на столичната ул. „Княз Борис I” 39.