.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Стена на желанията сбъдва молитвите на влюбените

| преди 2 години
стена
Снимка: iStock
Малкият параклис "Св. Троица" е отрупан с молитви

Петропавловският манастир, известен още като Лясковски манастир е основан върху развалините на стара римска крепост от 2 в. По време на Второто българско царство е бил покровителстван от царете Иван Александър и Иван Шишман. Заедно с манастирската обител е построен и храма „Св. Св. Петър и Павел” от българските царе Петър и Асен през 12 в. През 1913 г. обаче тежко земетресение в района изцяло събаря храма. От него остават едва няколко детайла, които и досега да напомнят, че на мястото е имало стара църква.

Как се стига до там?

Лясковски манастир
Снимка: FacebookСветата обител се намира на 3 км югозападно от Лясковец. Като повечето манастири в България, и този е разположен високо, на труднодостъпно място. В миналото тези манастири са укривали ценни книжа и хора и това е налагало тяхното построяване на отдалечени места, до които трудно се стига. До Петропавловския манастир може да стигнете, след като пътувате около 6 км в посока североизток от Велико Търново.

Стената на желания

Лясковски манастир
Снимка: FacebookСтената на желанията в Петропавловския манастир се намира в малкия параклис "Света Троица". Осеяна е с листчета, на които посетителите са написани своите молитви и желания. Монахините споделят, че тези молитвени листчета се увеличават многократно около празника на влюбените Свети Валентин. Явно сърцето води много хора към това място, в желанието им да намерят своята половинка. И ако това, което можеш да получиш от земята не ти стига, търсиш помощ и от небето.

Хората записват желанията и молитвите си върху различни по цвят листчета и ги прикрепват в отворите на зида, между отделните плочи.  Всички стени на малкото параклисче понякога са отрупани отгоре до долу с хартийки и човешки, съкровени желания.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви са целите ви за 2019 година?