Петропавловският манастир, известен още като Лясковски манастир е основан върху развалините на стара римска крепост от 2 в. По време на Второто българско царство е бил покровителстван от царете Иван Александър и Иван Шишман. Заедно с манастирската обител е построен и храма „Св. Св. Петър и Павел” от българските царе Петър и Асен през 12 в. През 1913 г. обаче тежко земетресение в района изцяло събаря храма. От него остават едва няколко детайла, които и досега да напомнят, че на мястото е имало стара църква.

Как се стига до там?

Снимка: Facebook


Светата обител се намира на 3 км югозападно от Лясковец. Като повечето манастири в България, и този е разположен високо, на труднодостъпно място. В миналото тези манастири са укривали ценни книжа и хора и това е налагало тяхното построяване на отдалечени места, до които трудно се стига. До Петропавловския манастир може да стигнете, след като пътувате около 6 км в посока североизток от Велико Търново.

Стената на желания

Снимка: Facebook



Стената на желанията в Петропавловския манастир се намира в малкия параклис "Света Троица". Осеяна е с листчета, на които посетителите са написани своите молитви и желания. Монахините споделят, че тези молитвени листчета се увеличават многократно около празника на влюбените Свети Валентин. Явно сърцето води много хора към това място, в желанието им да намерят своята половинка. И ако това, което можеш да получиш от земята не ти стига, търсиш помощ и от небето.

Хората записват желанията и молитвите си върху различни по цвят листчета и ги прикрепват в отворите на зида, между отделните плочи.  Всички стени на малкото параклисче понякога са отрупани отгоре до долу с хартийки и човешки, съкровени желания.