Лятото е време за пътешествия, за дишане с пълни гърди, за зареждане с емоции, които да ни топлят през зимата. Но ако повечето пътеводители ви разказват за известни на всички места, неспокойно претъпкани от хора, то LadyZone, през целия юли месец, ще ви предлага виртуални разходки до малко известни, тайнствени кътчета на България, които крият мистериозни сили и на които се вихрят мощни енергии. А реалната разходка вие сами ще си я направите. Да тръгваме! 

В Северозападна България, на 13 км от Берковица, се намира  малкото село Балювица. Към 2013 г. населението в него наброява 53 човека. Край селото, на място обвито в мистерии, тече свещена, лековита вода. Тази вода е панацея за очите. Кладенчето е малко, но с големи сили. Лековитите му води текат на това място далечното минало. В миналото, привлечени от идеята за злато в скалите около лечебната вода, иманяри изкопават околността, в търсене на ценния метал. Намерили обаче много по-голямо съкровище – стари книги.

През 1977 г. земетресението във Вранча, при което загиват над 1600 души, затрупва кладенчето с големи скални късове. Водата обаче сама намерила начин как да пробие камъка. Казват, че с времето скалите сами се отместили и ручейчето потекло отново така, сякаш никога не е спирало. За да могат повече хора да се докоснат до лечебните сили на изворчето, през 2005 г. до там е прокарана 250-метрова екопътека.

Каква е тайната на лековитата вода?

Водата е богата на магнезий. Не веднъж от нея са взимани проби, за да може мистерията да се „облече” и в научни факти. За лечебните й качества има сертификат, който се пази в кметството на село Балювица. Освен че лекува заболявания на очите, водата от това кладенче повлиява добре нервната система и стомашно-чревни неразположения. Измиването с нея помага срещу пърхот и дерматити.
В скалите около изворчето се крият златни жили. Според някои, именно зраади преминаването на водата през златото, тя не губи вкуса си и остава една и съща с течение на времето.

Много хора си пили и са се мили с водата от изворчето, а благодарните излекували се са донесли различни икони, които са поставени около водата. Издълбан е и надпис – Лековито изворче, в камъка.

Как да стигнете до лековитото изворче?

Село Балювица се намира на 98 км от София и на 16 км от Монтана.

За да стигнете до изворчето, трябва да минете по пътека, застлана с дребни камъчета. Непосредствено преди самото място има дървено мостче с парапет от клони.  Изворчето се намира непосредствено след края на моста, във високи скали. Водата излиза от метален чучур. По високите стени на скалите има вградени икони. Местните жители често се разхождат до мястото и пълнят съдове с вода, от която пият за удоволствие и лек. Течащата вода се събира в малко пространство, заградено с обли камъни.

Снимка: facebook.com/Село-Балювица



Всяка първа неделя от месец август в селото се празнува Празник на поляната. От всички краища на България се събират хората, родени тук, но напуснали мястото по някаква причина. Празникът се отбелязва в центъра не селото, винаги с участието на друг характерен за района феномен - Берковската духова музика.