.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Сибирските Малдиви" всъщност са токсичното езеро на ТЕЦ

Евгений Милов | преди 17 седмици
Сибирски Малдиви
Снимка: Instagram
Изкуственото езеро дължи лазурния си цвят на въглищна пепел, метални оксиди и калциеви соли, изхвърляни в него от топлоелектрическа централа

Тюркоазеното езеро "Сибирски Малдиви" стана толкова популярно в Инстаграм, че се наложи местната топлоелектрическа компания да предупреждава потребителите в социалната мрежа да не плуват в него и да не пият от водата, защото всъщност е пълна с отпадъчна пепел, токсични метални оксиди и опасни калциеви соли. 

Но въпреки предупрежденията, популярността на изкуственото езеро за селфита "на плажа" и сватбени фотосесии не спира да расте...

"През последната седмица нашето езеро за отпадъци стана сензация в социалните мрежи", коментират от сибирската компания, предупреждавайки потенциалните посетители да не пият вода и допълвайки, че дори "контактът на водата с кожата може да доведе до алергични реакции".

Снимката на мъж с маска, който язди надуваем еднорог в лазурните води на токсичното езеро стана вайръл в социалните мрежи.

"Хора, тук не е опасно да се плава. На следващата сутрин краката ми почервеняха и два дни се чесах, но иначе всичко е наред. Но какво не би направил човек за подобни снимки? На вкус водата е малко кисела, има вкус на тебешир", шегува се Инстаграм потребителят tweezer_nsk, снимал се в отровните води край ТЕЦ-5.

Фотограф, цитиран в "Siberian Times", описва мириса на водата като на "перилен препарат". "Киселинността на водата е по-висока от pH 8", твърдят от компанията.

Изкуственото езеро съдържа пепел, която е резултат от изгарянето на въглища в близкия ТЕЦ, осигуряващ енергия за руския град Новосибирск. Топлоелектрическата централа е построена през 70-те години на миналия век и е най-голямата по рода си в Сибир.

По-голяма опасност от самата вода може да представлява дъното на езерото, което е от тиня - ако човек затъне в него, трудно би могъл да излезе без чужда помощ. Това е практически невъзможно и представлява най-големият риск, посочват от топлоелектрическата компания.

Въпреки опасностите, интересът към мястото се увеличава - дотолкова, че местните крадци са започнали да обират колите на посетителите, докато си правят снимки край "Сибирските Малдиви".

Популярна дестинация в Бали се оказа "фалшифицирана" от инфлуенсърите в Инстаграм"Водното" отражение в храма Лемпуянг, наричан "Портите на небето", се прави с огледало...

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?