Границата между изкуството и реалността понякога може да е много тънка, особено когато някое художествено произведение успее да спечели любовта на хиляди хора. Феновете винаги се ядосват, когато любимите им сериали биват спирани преди историята им да е напълно завършена, но рядко реакцията е толкова бурна, както след прекратяването на сериала на Netflix „The OA“.

Преди около месец беше обявено, че фантастичната драма няма да се завърне за трети сезон, което беше огромен шок за почитателите, защото вторият сезон завърши с един от най-интересните отворени финали в историята на телевизията. Сериалът с участието на Брит Марлинг и Джейсън Айзъкс не можа да привлече достатъчно голям брой зрители, за да оправдае бюджета си и беше прекратен от компанията.

Снимка: Getty Images

Оказа се обаче, че феновете, макар и да не са толкова много като при други сериали на стрийминг платформата, са изключително привързани към историята и веднага започнаха действия, с които целят да убедят компанията да продуцира и следващите сезони или да позволят на друга телевизия да купи правата за сериала, за да бъде довършен, тъй като сега създателите му нямат право да го продължат другаде.

През изминалия месец беше създадена онлайн петиция (подписана вече от над 80 000 души) и няколко сайта в подкрепа на сериала, от които най-голям е theoaisreal.com (О.А. е истина), в който феновете изпращат свои рисунки, вдъхновени от историята.

Създателка на сайта и на мощната кампания в подкрепа на сериала е почитателката му Манди Парис, която обяснява защо „The OA“ е толкова важен в днешния свят: „В сериала има персонажи с увреждания, с психически проблеми, с различна сексуална ориентация, с различна раса и това е революционно представяне на всички тези групи. В интернет има десетки видеа на хора, които обясняват, че сериалът им е помогнал в трудни ситуации и ги е накарал да се почувстват забелязани и разбрани.“

През последните седмици имаше и няколко протеста пред централата на Netflix с искане сериалът да бъде завършен. Една от протестиращите е Импириъл Йонг, която обяви гладна стачка и не се е хранила от 19 август. Тя се закани да продължи, докато не бъде съобщено, че сериалът ще бъде продължен. Стачката ѝ обаче не беше подкрепена от останалите протестиращи и от създателите на сериала, тъй като гладът може да е опасен.

Повечето фенове на „The OA“ се задоволиха само да правят поредицата специфични движения от сериала, с които героите в него могат да отварят портал между различните измерения и да пътуват в тях. В социалните мрежи вече има много видеа, в които хората правят движенията сами или групово:

„Netflix, правим движенията, за да ви отведем в измерение, в което не сте прекратили „The OA“

Странните движения са създадени за сериала от хореографа Райън Хефингтън и в сериала, освен да отварят портали между измеренията, могат също така да лекуват и дори да съживяват мъртвите.

Според Манди Парис вината за ниския интерес към сериала е на Netflix, които никога не са отделяли толкова средства за популяризирането му, както за други техни оригинални продукции. По тази причина младата жена организира набиране на средства и само за ден събра необходимите 3 500 долара, с които да сложи реклама на сериала на билборд в центъра на Лос Анджелис.

„Целта на билборда беше да използваме рисунки от феновете, за да рекламираме сериала, тъй като Netflix очевидно очакват само споделяне от уста на уста да е достатъчно, сподели тя пред „Los Angeles Times“. Искахме да е ясно, че сме готови да направим каквото се налага, дори да събираме пари за адекватен маркетинг, за да спасим сериала.“

Феновете на „The OA“ се надяват, че с действията си ще убедят компанията да продължат сериала или поне да позволят на друга телевизия да го купят и довършат. Протестиращите критикуват алгоритъма, с който компанията измерва популярността на съдържанието си, тъй като той отчита само броя потребители и колко пъти те са гледали конкретни филми и сериали, но не може да измери влиянието на продукцията и любовта на почитателите.

На същото мнение е Клеър Кишел, една от сценаристките на сериала: „Netflix винаги са били сила, която променя нещата. Мисля, че сега имат реална възможност да променят телевизията, като подкрепят истории, които имат потенциал да въздействат на света и да ни направят малко по-добри, по-мили и изпълнени с надежда. Ако правните фирми имат политика, която им позволява да поемат случаи, които не са с цел печалба, смятам че Холивуд трябва също да има подобна политика, която им позволява да погледнат отвъд числата и да видят кои истории въздействат най-добре на публиката.“

Макар и малка, има вероятност сериалът да бъде съживен. Случвало се е многократно в други телевизии през последните години, а няма да е новост и за Netflix. През 2017 по подобен начин беше прекратен сериалът им “Sense8“, но заради недоволството на феновете историята беше завършена с двучасов епизод година по-късно.