.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Самодиви сбъдват желания до хижа „Хубавец” в Стара планина

| преди 2 години
самодива
Снимка: iStock
Пращат силен вятър, ако пътник тръгне в грешната посока

България е наситена с красиви места, които освен с разкошна природа се свързват и с тайнствени легенди, които ги правят още по-привлекателни. Едно от тези места е чешмата в близост до хижа „Хубавец” в Средна Стара планина.

Как да стигнем до чешмата

Маркираният туристически маршрут към хижа „Хубавец” започва от северозападната част на Карлово. Пътят минава през малка вилна зона в местността Гюнешкър (гюнеш кър – слънчево поле) и продължава в планината през прохладна борова гора. След широка площадка с пейка, пътеката продължава на север по долината на Стара река. Минете ли изкуствено засадената борова гора, ще се озовете пред чешмата на желанията. Известна е още и като чешмичката с еделвайсите.

Какви големи чудеса могат да ви се случат в малката църква в ДобърскоИсус Христос в ракета и лековито кладенче

Пий вода и си пожелай

Отпийте от водата на чешмичката и си пожелайте нещо. Поверието гласи, че то ще се сбъдне, защото самодивите ще се погрижат за това. 

В българската народна традиция самодивите се асоциират предимно със свободолюбив дух, наказания, отвличания, тайнствени танци по пълнолуние и силен, зловещ женски смях при бури. Затова и чешмичката в близост до хижа „Хубавец” е толкова различна. Тук самодивите помагат и се грижат за хората. 

хижа "Хубавец"
Снимка: facebook.com/hija.hubavetz

Според легендата те миели косите си на чешмата. След като играели хоро по пълнолуние пък, измивали нозете си. Предавали от магическата си сила на водата и така всеки, затова всеки който има силна страст за нещо или желание, което все не се сбъдва, трябва да пие от водата, за да го осъществи. Самодивите помагали на заблудени пътници и туристи, като ги опътвали към хижата по различни начини – изпращали светулки, които да ги насочат по пътя, пращали силен вятър, който да отклонява от грешния път и т.н.

Магичното аязмо на манастира "Св. Марина" до село КаранМомчето се навело, пило, а след това измило очите си. И изведнъж се случило чудо!
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?