Дойде времето да стягаме багажа за любимите летни почивки. Днес сме ви приготвили няколко обекта, които си заслужава да посетите. Всички те се намират в Родопите. Това е планината, която крие в себе си едно неповторимо усещане за мистика. Ако посетите петте локации, които ви препоръчваме, ще се докоснете до българския фолклор и традиции, както и до природата и миналото ни.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство

Започваме с едно село, което се намира едва на 16 км от Пампорово. Архитектурният резерват Широка Лъка е запазило много история и традиции в себе си. Селото може да е малко, но със сигурност няма да ви е скучно. Можете да се разходите из заобикалящите го хълмове или по улиците на китното селище. Широка Лъка е родното място на някои от най-известните певци и гайдари в родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено и Национално училище за фолклорни изкуства. Тук можете да посетите и Етнографския музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век. Препоръчваме ви и църквата „Успение Богородично“, построена за едва 38 денонощия от цялото население на Широка лъка. Предполага се, че иконостасът на тази църква е рисуван или от самоковските братя Димитър и Захари Зограф, или от техни ученици. Тук можете да посетите и къщата музей на Капитан Петко воевода, в която той е живял по време на освободителната война. Всички тези забележителности, съчетани със запазената родопска архитектура, вкарват  Широка Лъка в списъка на 100-те национални обекта на България. Но всички думи за това място за излишни. Това, което Широка Лъка отличава е духът на пространството, който те потапя неусетно в миналото.

Къщи в с. Широка Лъка
Снимка: Личен архив

Чудните мостове са място, което едва ли не сте чували. Но ако не сте ходили, определено е време да ги посетите. Те се намират в Западните Родопи на около 220 км от София. Чудните мостове представляват скални образувания, които добиват днешния си вид под въздействието на река Еркюприя. Те са известна туристическа забележителност и също са част от 100-те национални обекта на България. Двата големи моста са обезопасени и посетителите могат да преминават както под тях, така и отгоре. Има няколко легенди за това място, но според най-известната Чудните мостове са дело на един змей. Тя разказва за пастири, които страдали от набезите на змей. Той опустошавал стадата им. Един ден решили да го измамят и натоварили магаре с прахан – силно запалимо вещество. Изпратили магарето срещу чудовището, като предварително запалили веществото. Змеят глътнал животното, а огънят от се разпалил в стомаха му. В агония, чудовището решило да се скрие в една малка дупка в земята, но огромното му тяло отворило пролуката на Чудните мостове. Ако тръгнете натам, можете да отседнете в с. Забърдо, което се намира в близост, или в някоя от хижите около забележителното място.

Чудните мостове
Снимка: iStock

Тракийското наследство е интересно за всеки от нас. Светилището на древната цивилизация до с. Татул е едно от най-мистичните места в Родопите. Мястото се намира на 15 км от Момчилград. Тракийското светилище представлява скален масив, а върха му наподобява пресечена пирамида. Там са открити два саркофага, легло за олтара и кладенец. Трудно е да се датира комплексът, защото има свиделства за различни епохи, но най-старите свидетелства са от през XIX-XI в.пр.Хр. Смята се, че тук се е почитал Орфей и че там се намира гробът му, но това остава само хипотеза. Мястото е наситено с много мистика, за която оставаме безмълвни, тя единствено се усеща. Затова определено трябва да бъде включена в списъка ви за тазгодишни дестинации.

Тракийското светилище край с. Татул
Снимка: iStock

Каменните гъби са разположени на пътя между Хисаря и Кърджали. Сред местните е известен като Мантакаря. Те представляват естествени скални образувания, които наподобяват гъби. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. За това място също е известна една легенда, която разказва за един въглищар, който живеел в Перперикон. Един ден той тръгнал за вода извън крепостните стени. Изведнъж на хълма зад реката видели голяма орда от нашественици. Бегом се прибрали в крепостта и започнала неравна битка. Много от мъжете били избити, а голяма част от жените, сред които и дъщерите на Радуил - пленени. Повели ги към водача на ордата, за да ги огледа и да избере най-красивите за себе си. Щом го наближили, ярост обзела сърцата на девойките. Вкупом грабнали кой какво намери - дървета, камъни и започнали да замерят конника. Конят, който водачът бил възседнал, се изплашил и изхвърлил нищо неподозиращият ездач на земята. Втурнали се четирите девойки към него и го разкъсали. След това избягали в близката гора. Най-близкият приятел на водача хукнал да преследва момите. Когато ги застигнал, замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Същото се повторило и с другите две сестри. Преди да покоси последното девойче, тя сама се превърнала в камък. Ужасен, понечил да избяга с коня си, но при първата крачка се превърнал в черна скала. И днес хората наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе. Легендата се запечатва в сърцата на хората, а мястото ни я напомня и до днес.

Каменните гъби
Снимка: iStock

Триград е последното ни предложение за любителите на мистиката. Това селище се намира в Западните Родопи, в община Девин. Избрахме малкото китно село, защото в близост до него се намират 3 от 100-те национални туристически обекта на България. Те са пещерата "Дяволското гръло", Ягодинската пещера и Триградското ждрело. В местността около Триград  са открити множесто пещерни домове и тракийски селища. Има няколко защитени местности около Триград като Шабаница, Стара гора и Чаирите.

Снимка: iStock

Триградското ждрело е е изключително живописен пролом на Триградска река.

Тракийското ждрело
Снимка: iStock

Дявоското гърло е следващия туристически обект в местността. Тази пещера се е получила от река, падаща под земята от 42 m височина, образувайки огромна зала, наречена „Бучащата зала“. В тази зала може да влезе храм-паметника „Св. Александър Невски“. Тази пещера също е обвързана с образа на Орфей. Според легендата Дяволското гърло е мястото, от където Орфей е влязъл в подземното царство на древногръцкия бог Хадес, за да търси любимата си Евридика.

В пещера "Дяволското гърло"
Снимка: iStock

Ягодинската пещера е следващото място, което трябва да посетите около Триград. Тя представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори. Отличаващото е дългият над километър маршрут, който дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.

Във вътрешността на Ягодинската пещера
Снимка: iStock

Източници: bulgariatravel.org и лични спомени и впечатления