.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Опознайте (не)познатото лице на столицата с "Исторически маршрути: София"

LadyZone | преди 3 седмици
Исторически маршрути: София
Снимката на корицата на "Исторически маршрути: София" е на фотографа Евгени Димитров.
Здравко Петров ни повежда на смайваща историческа обиколка из столицата, като проследява историята на София чрез редица известни или потайни сгради, пазещи паметта за ключови за българската история събития и личности, както и повече от 200 цветни фотографии и стари пощенски картички

80 обекта от 7 исторически периода в над 200 цветни снимки и стари картички са побрани в цветните 300 страници на луксозния пътеводител за историята и архитектурата на столицата "Исторически маршрути: София". Автор на книгата е Здравко Петров – създателят на едноименния проект, който представя културното наследство на София в перфектното съчетание на неговото разнообразие и единство.

На страниците на книгата Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки ни историята на София с помощта на архитектурата. Сред 80-те обекта, описани в книгата, срещаме както емблематични сгради като Военния клуб, Народен театър "Иван Вазов" и Софийски университет "Св. Климент Охридски", така и не толкова популярни къщи, банки и застрахователни дружества, част от които са съхранени и до днес, а други – запазени само в старите пощенски картички.

Исторически маршрути: София

От "Исторически маршрути: София" научаваме повече за римското градоустройство на Улпия Сердика, за османската часовникова кула на София, за изгубената улица "Търговска" преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото, и др. Освен снимков материал, книгата съдържа също и полезни карти, които реконструират отминали периоди и изгубени места на София.

Урбанист по образование и призвание, Здравко Петров е истински ценител на богатата история и култура на столицата. Именно този негов интерес го подтиква да постави началото на проекта "Исторически маршрути", в рамките на който авторът на едноименния пътеводител организира културно-познавателни обиколки в центъра на София и разкрива любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в града. Петров вече е разработил три маршрута – "Софийски домове", "Софийски "дворци" и "Женски пазар", като два от тях са описани и в пътеводителя. С високата си ерудиция и знания за София авторът на "Исторически маршрути: София" успява да изненада с интересни факти и малко известни истории жителите на столицата, включително и потомствени софиянци.

Откъс от "Исторически маршрути: София" от Здравко Петров, която излиза от издателство "Сиела".

Исторически маршрути: София
Снимката на корицата на "Исторически маршрути: София" е на фотографа Евгени Димитров.

ОРЛОВ МОСТ

Четирите орела на Орлов мост са разперили криле още през 1891 г., за да бъдат символ на свободата – недалеч от тук са посрещнати софийските заточеници след тяхното завръщане от Диарбекир. Мостът е от голямото чешко архитектурно завещание на София – проектът е на инженер Вацлав Прошек, а в строителството участват и братовчедите Иржи и Йозеф Прошек. Австрийците също допринасят чрез виенската леярна на Рудолф Филип Ваагнер, която произвежда орлите и всички останали метални компоненти. И ако се върнем в далечната 1891 г., то най-дългите ни разходки щяха да свършват именно при новия Орлов мост в края на града. До него вместо Борисовата градина щяхме да видим пепиниерата (разсадник) на швейцареца Даниел Неф – общинският градинар, който постепенно развива разсадника-градина, като използва водите на близката Перловска река. Малко по-рано, през 1889 г., е оформено Рибното езеро, днес познато като Езерото с лилиите. През 1895 г. градината вече е кръстена на престолонаследника княз Борис Търновски. Година по-късно е изграден и бюфетът, около него са наредени маси, а в неделя е имало и музика – градината става все по-любима част от живота на софиянеца.

ВРЕМЕТО

София далеч не е построена като европейска столица за един ден, а напротив, минават много години, докато и последните криволичещи улички от османския период изчезнат по силата на първия градоустройствен план от 1881 г. Точно през годините, когато се гради и открива Орлов мост, кмет е Димитър Петков (от 1888 до 1893 г.), който дава решителен тласък за изпълнението на плана. Енергично, смело и понякога безкомпромисно той защитава прокарването на новите улици през старите квартали и постройки, дори в случаи, когато е трябвало да се разрушат древни църкви. Кривите сокаци и кьорсокаците (задънените улички) отстъпват място на широки булеварди и улици, пресичащи се под прав ъгъл. Или, по думите на Иван Вазов, старата София е изметена от брадвата на Димитър Петков.

Исторически маршрути: София

БРАТОВЧЕДИТЕ ПРОШЕК

Фамилията Прошек не е свързана само с именитите братя пивовари – Иржи и Теодор (останали известни и с българските си имена Георги и Богдан), но и със строителите Вацлав и Йозеф. Четиримата братовчеди са родени край Прага и са синове на трима братя – шивач и двама обущари. А пък знаменитата пивоварна се е намирала на улица „Сан Стефано“ срещу сградата на БНТ – след малко ще стигнем дотам.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?