По традиция прекарваме великденските празници със семейството си. Пътуваме стотици километри, за да се върнем в родния си дом, да боядисваме яйцата и да си кажем Христос Воскресе. Но алтернативният вариант – да избягаме и да си починем някъде, където друг да се погрижи за храната и спокойствието ни, също е доста примамлив. За щастие, в България има все повече места, където те посрещат като у дома. Наричам тези къщи – къщи с души. Отиваш уж на ново място, а се чувстваш уютно, все едно се завръщаш към нещо добро и познато. 

Седем места, които са чудесна дестинация за великденските празници, защото домакините винаги правят изненади за празника, готвят вкусно, а околностите предлагат чудесни гледки и места за разходки и посещения. Дишайте с пълно гърло, вземете си червената боичка za qjcata и да пътуваме.

"У Нико", село Орехово
Това е място, на което отидеш ли веднъж, задължително се връщаш. Това е причината дните около Бъдни вечер и Коледа да са резервирани за 5 години напред. Разполага със 7 стаи, които са огромни. „У Нико“ наистина се чувстваш като у дома си, защото влизаш в кухнята, правиш си кафе, отваряш хладилника, сипваш си мляко, вземаш решетъчната лъжица, сипваш си от сготвеното. Междувременно си говориш съвсем приятелски със собствениците Руми и Нико. 

Чанове от интериора в къщата "У Нико" в село Орехово

Къщата на Дешка, Горно Драглище
В къщата за гости на Дешка може да опитате уникални ястия, които са характерни само за тази част на България. Дешка приготвя нафпавок – специално ястие от месо с дълбоки традиции, ялова баница, мързелива лютеница и др. В приготвянето на някои ястия могат да се включат и самите гости, като се учат да месят и точат. А всичко се приготвя на печка с дърва.
За вечерните забавления се грижат бабите от селото, с тяхното уникално чувство за хумор. В къщата има купища народни носии и всеки може да открие своя размер, за да се облече и да се върне в миналото.

Народните носии, които всеки може да облече, в къщата на Дешка

Приключенска къща „Русалиите”, село Бачево
Понятието къща в името всъщност е леко подвеждащо, защото това е истинско имение – леглова база за 50 човека, ресторантче за хранене, в което баба Динка ще ви направи най-вкусните содени мекици, стопанство с пауни, кокошки, зайци, петли, токачки и фазани, огромни поляни за разходки и релакс и детски катерушки, направени от дърво. Буквално в двора на къщата минава река, чийто приятен бял шум е може би най-шумното нещо, което ще чуете тук. И отново конна база с много коне за разходки или просто за прегръдки.

Къща "Русалиите", Бачево

"У дома", къща за гости в Сопот
Двор, пълен със зеленина, заобиколен от още по-зелените и високи планински склонове. В къща за гости „У дома” в Сопот може да сте едновременно на море и на планина. Как? Просто като се излегнете в басейна на двора и зареете поглед в Стара планина.

Къща за гости "У дома", Сопот
Снимка: LadyZone.bg

Дивата ферма, село Горно поле
В едно малко селце в Източните Родопи – Горно поле, се с сгушила дивата ферма на Ники и Бети. За Великден там се организират боядисване на яйца специално за децата. Когато времето е хубаво, това се случва навън, на тревата, така че за цапанците да няма ограничения. На място може да научите и как се бие масло в бурило, как се кваси кисело мляко, да опитате домашното сирене, кашкавал, мляко, масло, суджук, пастърма и мед. Четири чистокръвни коня чакат да бъдат оседлани за езда и разходки. Домакините могат да ви организират и друго интересно приключение – горско ориентиране по рояк и търсене на меден кошер.

Дивата ферма



Къща за гости „Подковите”
Разположена е в полите на Стара планина, на 3 км от гр. Карлово. Комплимента от домакините е домашно квасено мляко и кошничката с домашни яйца. Във ферма „Подковите” пък може да пояздите или просто да погалите и да се порадвате на тези благородни животни – конете. По-напредналите могат да си направят поход в Стара планина. Хората с интереси в областта на био земеделие и био хранителни продукти също ще намерят какво ново да научат на това място.

Къща за гости с ферма "Подковите" край Карлово
Снимка: facebook.com/Къща-за-гости-Подковите