.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

6 неща, които могат да объркат ваканцията ви - и как да ги избегнете

LadyZone | преди 3 седмици
паспорт
Снимка: iStock
Полезни съвети, които могат да предотвратят много неприятности и главоболия по време на почивката

Какво може да обърка пътуването ви, как да се предпазите и какво да направите, ако все пак се случи някое от изброените? Вижте няколко полезни съвета, които могат да предотвратят много неприятности и главоболия, ако се прилагат на практика и биха били доста полезни на пътуващите без значение дали става дума за лятна ваканция, командировка или екскурзия в чужбина - представени от травъл експертите от онлайн туристическа агенция eSky.

ваканция

1. Резервирайте внимателно

Ако резервирате сами самолетните си билети, хотелското настаняване и автомобила под наем, бъдете внимателни за дестинациите, датите и имената, които въвеждате. Възможно е да изберете грешен ден или месец и промяната да ви струва пари. Ако все пак се случи да сбъркате, незабавно се свържете със сайта, от който сте резервирали, за да попитате за промяна. Колкото по-бързо го направите, толкова по-голяма е вероятността грешката да ви струва по-малко.

500 евро
Снимка: EPA

2. Джобни – в брой или с карта

Ние бихме казали – и двете, като парите в брой са по-скоро за всеки случай. Плащането с карта от доста време не е тема табу, дори и извън Европа, така че, ако не ви коства допълнителни такси, защо да носите пари в брой? В случай че изгубите или ви откраднат портмонето, трябва много бързо да се обадите на банката издател на картата. След няколко идентификационни въпроса, картата ще бъде блокирана и няма да имате повод за притеснение, че някой би могъл да злоупотреби с нея.

паспорт
Снимка: iStock

3. Пазете документите си

Около туристическите обекти и най-оживените места във всеки град има джебчии, които "дебнат" особено за разсеяни, снимащи туристи. Възможно е миг невнимание да ви коства много, като откраднато портмоне с документа ви за самоличност в него. Това, което трябва да направите незабавно, е да се свържете с българското посолство в града, в който се намирате, за да ви съдействат с временен документ – пасаван, с който да се приберете в родината. Възможно е ситуацията да се усложни, ако в града, в който сте, няма българско посолство и се налага да пътувате до съседен, затова бъдете много внимателни. Друг удобен вариант, ако пътувате в Европа с лична карта, а имате и международен паспорт в България, е някой близък да ви изпрати паспорта посредством експресна куриерска услуга.

4. Застраховайте се

Ако допреди няколко години застраховката беше лукс, то сега все повече хора виждат ползите и положителните ѝ страни. Добрата новина е, че цената на туристическата застраховка изобщо не е висока, а покритията са доста добри. Малка сума, инвестирана в застраховка, може да ви спести огромни разходи, в случай че се наложи да потърсите лекарска помощ например.

ваканция

5. Загубен или забавен багаж

Кошмарът на всеки пътешественик, за който не можем да направим почти нищо. Разбира се, ядосваме се, изпадаме в ситуация, в която нямаме дрехи и други лични вещи от първа необходимост. За щастие в повечето случаи багажът не е безвъзвратно загубен, а или е забавен и не е качен на полета ви (поради малко време за прекачване), или е станала грешка и е транспортиран с друг полет. И при двата случая ще си го получите, но със закъснение. Тук застраховката отново ще ви помогне, защото предвижда обезщетение при загуба, забавяне или повреда на багаж.

6. Кола под наем

Наемането на автомобил става все по-популярно и това се дължи не само на изгодните цени, а и на свободата, която дава автомобилът. С него сте съвсем независими, можете да обикаляте свободно без да губите време в проучване на градския транспорт, да чакате по спирки, да сменяте няколко транспортни средства и т.н. Можете да се придвижвате лесно както в града, така и в околностите. Разбира се, не забравяйте да се запознаете с общите условия, когато наемате автомобил, включително и с допълнителната застраховка, която ще ви спести доста ангажименти, ако случайно колата претърпи определена щета.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?