.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Света Нина – 14 януари!

LadyZone.bg | преди 4 години
Света Нина
Закрилница и просветителка на Грузия

На вниманието на всички дами с име Нина, които празнуват на Никулден! Ако все още не знаят, добре е да научат, че 14 януари също е празничен ден за всички тях. На този ден православната църква почита покровителката на Грузия света равноапостолна Нина.

Едва 12 годишна тя била поверена на грижите на христовите служители в Йерусалимския храм. Не след дълго пътят на съдбата й я отвел в земите Иверия (дн. Грузия), където проповядвала и разпространявала християнското учение.

Сред най-ревностните идолопоклонници, които упорито отказвали да се вслушат в думите й, бил цар Мириан – син на персийския цар Хозрой и родоначалник на династията на Сасанидите в Грузия. Благодарение на въздействащото си слово, на непоклатимата си вяра, на силата и благородството на духа си, Света Нина успяла да впечатли Мириам, и той с готовност и жар приел новата религия в сърцето си. Според исторически източници цар Мириам за Грузия бил това, което Константин Велики бил за Рим и Византия. Това е и причината, поради която Света Нина се счита за закрилница и просветителка на Грузия.

По църковен иконографски канон Света Нина се изобразява с кръст в дясната ръка, сплетен от лозови пръчки и с омотан около него кичур от косата й, и с Евангелието – в другата ръка.

Би било любопитно за нашите читателки да научат още, че в превод от испански думата niña означава "малко момиче". Корените на името Нина пък датират от най-древни времена. Нина е и древоновавилонска богиня на плодородието. Името е разпространено и в индианските цивилизации от Южна Америка, и в превод от кечуа означава "огън", "пламък".

Днес празнуват всички, които носят имената Нина, Нинка, Нино.

Честито на имениците!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?