На днешната дата – 24 ноември – православната църква отдава почит към святото дело и мъченическия подвиг на Св. Екатерина. Родена в Александрия, Египет, в края на III век, още приживе се е славела със своята любознателност и изключителна начетеност. 

Затова тя е покровителка на всички учени, студенти и ученици

Светицата е и лечителка, която пази и лекува вярващите от болести на сърцето. В православния свят я почитат и като защитница на девойките и техен помощник в търсене на избраника. В превод от гръцки Екатерина означава "чистота".

В България има само три църкви, посветени и носещи нейното име

Най-стара е църквата "Св. Катерина" край Разлог. За нея има сведения, че е градена още в началото на 14. век. Интересен факт според археолозите е, че мястото е било свещено още по времето на траките. Там са открити останки от тракийско светилище.

Не толкова стара, но отличаваща се с красивата си архитектура, е църквата "Св Екатерина" в софийския квартал "Княжево" на подстъпите на най-посещаваната част на Витоша.

В Българевския манастир "Св. Екатерина", издигнат само преди няколко години, през 2008 г. бе осветена и църквата, носеща името на светицата. Манастирът е забележителен с това, че съхранява мощи на светицата - патрон, подарени от руската патриаршия.

В традиционната българска култура

денят на Св. Екатерина е известен като Св. Катерина. Според народните поверия светицата предпазва децата от болести, най-вече от шарката. Св. Катерина се приема от народа и като предвестница на зимата.