„Остри козирки“ (Peaky blinders) несъмнено е сериал, който от 2013 г. насам пленява любителите на т.н „гангстерски саги“. Сценаристът Стивън Найт се вдъхновява от историите на баща си за могъщите гангстери, които владеели Бирмингам в началото на XX в.

Бирмингамската групировка действително не била изградена като престъпен семеен клан (както е в сериала), замесени  са много семейства из целия град. Членове на бандата били предимно млади мъже, израснали в сериозни лишения. Подобно на историята в сериала, „острите козирки“ контролирали хазарта, името им било замесено в рекет, грабежи и други незаконни действия.

Защо се казват така?

В края на XIX и началото на XX век., т.н „бандити от задните улици“ се срещат в няколко града: Ливърпул, Манчестър, Солфорд, Лондон и Бирмингам. Тези градски банди се борят една срещу друга във война за територия и могъщество.

Първоначално бирмингамските бандити дори биват наричани под други имена: „Работещите банди“; „Мърлячите“, впоследствие peaky blinders се превръща в  синоним на бирмингамската мафия и до днес.

Нестандартното име на групировката е причина за множество спекулации, но смисълът му се корени в жаргона на тогавашното време. Peaky вероятно е препратка към плоските шапки, които са символът на престъпната групировка, а Blinder е бирмингамски жаргон, който се използва когато човек е стилен и добре облечен.

Според историка Карл Чин, интерпретацията на Blinder се крие другаде. Отметнати на една страна, плоските шапки прикривали очите на членовете на бандата, така че жертвите им да не могат да ги разпознаят, очите им били заслепени. Чин твърди, че именно така се е появило името peaky blinders.

Интересен факт е, че първоначално, когато те не се позовавали под това име, членове на бандата носели шапки подобни на бомбе.

Според друга популярна легенда името им произлиза от практиката на членовете на бандата да зашиват бръснарски ножчета във върховете на плоските си шапки, които след това използвали като оръжие.

Тази легенда вдъхновява сериала на BBC, въпреки че подобни твърдения са недоказани, тъй като бръснарските ножчета биват изобретени в Америка през 1903г., няколко години преди разпадането на peaky blinders. Най-често членовете на бандата използвали за оръжия своите колани с големи месингови катарами, ботушите си, в редки случаи - ножове.

Къде история и кино се разминават

Peaky blinders властвали в Бирмингам близо 20 години до 1910 г., когато по-голяма банда – „Бирмингамските момчета”, водена от Били Кимбър завзема властта в града.

В сериала престъпната  групировката се увенчава с множество успехи, един от които е иззеемването на властта на Кимбър, в действителност обаче е точно обратното.

Наскоро започнаха снимките на шестия сезон на сериала, който ще бъде и последен. По думите на Стивън Найт, историята за бирмингамската мафия „ще продължи под друга форма“.

Най-вероятно гангстерската сага ще приключи с пълнометражен филм.