Чанта/дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм: Монумент 1300 години България, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла-лъвче и печат със софийски народни шевици.

Това представлява новата линия на българските сувенири за София – София за вкъщи, която ще бъде представена в изложба на 1 декември от 18:30 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). Сувенирите са създадени от 8 български дизайнери, а идеята и реализация – на Студио Комплект – колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии.

Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27- 31 октомври).

"София за вкъщи цели да промени възприятието за идентичност на българските сувенири и да разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти", казват от студио Комплект. "Прототипите за сувенири направени специално за инициативата изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата".

Сувенирите имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на Студио Комплект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн.

От 1 до 11 декември изложбата гостува в Музея за история на София и може да бъде видяна всеки ден от 10-18 ч., без понеделник. Освен това, Студио Комплект използват повода за лекции и дискусии с отворен достъп на тема идентичност, с българско и чуждестранно участие. В програмата са лекциите на  Нина Трипел и Свен Хаусхер от Cee Cee (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември от 19.00 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.

Програма на София за вкъщи

1 декември, четвъртък

18:30 - Откриване.

3 декември, събота / Тема: Идентичност на града

17:00 - Среща между представители на Столична община, международни културни институти и бизнеса: Имиджът на София

19:00 - Лекция CeeCee, Германия

8 декември, четвъртък  / Тема: Идентичност в гейм дизайна

18:30 - Лекция Bon Art Studio, България 

19:00 - Лекция 11 bit studios, Полша           

10 декември, събота / Тема: Идентичност в действие и финисаж

11:00 - Работилница с Музейко – децата и техните образи за София

16:00 - 3D принтирането в дизайна на нови сувенири с B2N

18:00 - Как се изгражда силен имидж? Примери от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Time Heroes, Артелие   

Участници в София за вкъщи

Ham & Eggs

Александър Гергинов се занимава с моден дизайн и изкуство. От няколко години преподава рисуване и модна илюстрация в Професионалната гимназия за облекло и в Националната художествена академия. Преди 7 години заедно със своя приятелка създават модния лейбъл Ham & Eggs. Дизайнът му носи силен авторски почерк, съчетавайки  различни влияния. Неговите дрехи са едновременно кичозни, функционални и удобни. В тях се долавя привкусът на българския фолклор.

Чанта / Дъждобран

За София за вкъщи Александър Гергинов създава многофункционален сувенир, който може да влезе във всекидневна употреба като чанта или пък като дъждобран. Той предлага модерна интерпретация на една все пак традиционна форма, като я направи отново атрактивна и лесна за употреба от младите хора. Той заимства символиката в дизайна си от мотивите и колорита на българската шевица, а като акцент в аксесоара се откроява една от най-разпространените геометрични форми – ромбът. Кройката копира характерната българска мъжка риза. Така се ражда една удобна за носене и приятна за окото дреха и аксесоар.

Smart Fab Lab

Те са първата в България лаборатория за дигитално производство, с членове Нона Цекова, Радосвета Кирова, Делчо Делчев и Мартин Ангелов. Усилията на екипа от архитекти и дизайнери, които обичат да работят с често неглижирани теми, са съсредоточени както върху естетическите функции на дизайна, така и върху неговите социални аспекти. Те се въодушевяват от задачи, чието решаване би могло да промени  жизнената среда на хората. За тях сувенирите са важна част от туристическата индустрия и от идентичността на града. Освен това малкият им мащаб дава отлична възможност за експерименти.

Игра танграм: Монумент 1300 години България

Монументът е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава и е построен през 1981г. в София, в парка пред Националния дворец на културата. Чрез геометрична абстракция се интерпретират познати и традиционни идеи, вдъхновени от спиралата – символ на вечността. Изоставен и неподдържан, днес монументът тъне в разруха. Сувенирът преплита популярната древна игра с изображението на един добре познат, но спорен, и затова заплашен от изчезване обект от културния пейзаж на столицата. 

Four Plus

Four Plus е софийско студио за дизайн, което успешно се налага като водещо в сферата брандинг и моушън графикс. Творчески директор е Ивайло Недков, един от основателите на студиото през 2009 г., който се занимава с изграждането на визуална идентичност на различни продукти и компании. Вниманието към дизайна, който решава проблеми по интелигентен начин, придава специфичен облик, функционалност и устойчивост в творчеството им. Високият стил на FourPlus бе забелязан от издателство Victionary, което селектира техен проект за книгата PRINT MATTERS The Cutting Edge of Print. 

Take Away - Give Away Sofia - The Postcard Guide

Това е гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване. Представени под формата на пощенски картички, илюстрирани от съвременни български дизайнери, картите са събрани в книжка-пощенски плик. Различните поводи да посетиш София са нарисувани от артисти, които живеят и работят в града и имат лично отношение към неговия социално-културен живот: ключови локации от градския пейзаж (Ицо Птицо), заведения (Borislavawillmadeit), екстремни спортове (Калоян Тошев) и кирилица (Цветислава Колева).

Димитър Делчев

Той е един от най-уважаваните български бижутери, работещи днес. Димитър Делчев е професор по метал в Националната художествена академия в София, учител на някои от най-изявените млади бижутери. Прави бижута от 14-годишен и е способен да създаде накит от всичко. Той самият е завършил Художествената академия в Будапеща през 1975 г. със специалност стъкло и бетон. Оттогава проф. Делчев се занимава с приложни изкуства и пътува много по света, за да представя работите си.

София, Любов

За София за вкъщи той създава мултифункционален обект, вдъхновен от кирилицата: разноцветни пластмасови кубчета, на всяка страна от които е изписана буква от българската азбука. Всеки куб може да бъде носен като колие, но и използван самостоятелно или поотделно като малка пластика. Поставени заедно кубовете изписват от едната страна „София“, а от другата „любов“. Дизайнерът е убеден в ролята на сувенира като носител на положителни емоции. Притежателят му трябва да се връща към него с радост.

Odd Matter

Елс Волдхек (Холандия) и Георги Манасиев (България), колективно Odd Matter Studio (Амстердам), разработват концептуален продуктов дизайн. Названието обобщава онова, което ги вълнува и привлича: ODD за всичко, което е странно, неочаквано, незабелязано, и MATTER за материя, физическо и тактилно. Така подхождат и към своите проекти - проучват съществуващи процеси и понятия открито и дори наивистично с цел да постигнат нов тип обекти, със свой собствен контекст и специфика за мястото, за което са предназначени.

Гарафа за вода

Гарафата за вода съчетава в себе си два силни символа: топлите минерални извори на София, единствената европейска столица с подобно природно богатство, и типичните керамични съдове с троянски мотиви, с които обикновено се сблъсква всеки турист у нас. Odd Matter се вдъхновяват от народни приказки и притчи за вода, свързани със здраве, дълголетие и плодородие, които съпоставят със съвременната градска култура. Завършват процеса със стилизиране на троянската керамика - най-известната и характерна занаятчийска техника у нас.

tochka & tochka

Рада Дичева e художник и дизайнер, съосновател заедно с Калин Вълчев на tochka & tochka. В софийската дизайн среда ателието им е референция за авторски обекти от порцелан и керамични материали. Студиото проектира и изработва предмети за масата, осветителни тела, огледала, съдове и бижута в малки серии с висока художествена стойност и елегантна стилистика. Марката е еталон за прецизна изработка и минималистични форми с чист силует и ясна идея.

Обичам Витоша

Планината Витоша е природният символ на София, а за tochka & tochka - най-очарователната и жизнено важна географска даденост на града. Вазата от порцелан е предмет, който свързва човека с красотата на растенията и внася част от природата в интериора. Това са двата основни мотива, от които се ръководи Рада Дичева в работата си за създаването на сувенир за столицата. Силуетът на Витоша е много разнообразен, а географската карта е ориентир за релефа на планината. Векторните графики са базата за създаване на 3D модел, от който възниква и прототипът на вазата.

A Forest Story

Графичният дизайнер Виктория Нешева е движещата сила зад марката A Forest Story. Нейните симпатични илюстрации в жизнеутвърждаващи цветове се въплъщават в герои от плат и хартия. Тя за кратко наложи своите играчки, възглавници и  плакати като атрактивни и любими подаръци. Виктория използва най-вече плат, ножици и добър печат за създаването на своите текстилни продукти, които внасят уют и настроение в интериора.

Софи - едно лъвче в София

Софи е новият забавен и радостен герой, който ви помага да опознаете София през намирането на алтернативни маршрути, в които се търси образът на лъва. Лъвът е характерен символ за много емблематични сгради и скулптури и е в центъра на герба на столицата. Софи е изработена от плат и облечена в дрешка със стилизирани български фолклорни елементи. Кукличката върви в комплект с карта, на която са отбелязани места със символния лъв, като същевременно стимулира всеки да я допълва със своите любопитни открития и спомени, свързани със София.

Шевица

Гергана Станкова е графичен дизайнер по образование. След дългогодишен стаж в рекламния бранш, тя се насочва към текстилния дизайн и създава брандa Шевица. За нея темата за осъвременяването на българските народни шевици е неизчерпаема и изключително благодатна за работа. Убедена е, че българските мотиви заслужават популярността на разпространените по цял свят принтове с африкански, южноамерикански и азиатски фигури.

Блокчета за печат - инструмент за сувенир

Със седемте дървени блокчета за печат всеки може сам да си направи плакат или тениска, панталон или покривка. Мотивите върху блокчета са инспирирани от типични софийски народни шевици и конкретно от колан на народна носия. Дизайнерката се фокусира върху мотивите, които според нея са изключително графични и съвременни. Всеки потребител на блокчетата пречупва мотивите през собствените си представи за ритъм и цвят. А всеки принт, разбира се, е уникален.

Организатор на София за вкъщи

 

Студио Комплект

 

Студио Комплект (Бояна Гяурова & Адриана Андреева) e колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна и архитектурата чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.