От днес започва Сиропустната седмица (Сирна седмица). Тя е посветена на християнската прошка и примирението. В Русия тази седмица се нарича Масленица и се отбелязва с повсеместно приготвяне на различни видове блини (палачинки). През тези 7 дни вярващите не ядат месо, но може да хапват риба и млечни продукти.

Масленица се празнува богато и... вкусно. На първия ден се прави чучело от слама, облича се в женски дрехи и се разнася по улиците, съпроводено с жизнерадостни песни. Понеделнишките блини са солени и се пълнят със сирене. Обикновените се ядат с хайвер или сьомга. Вторият ден е отреден за веселби – пързаляне с кънки, семейни разходки, театрални представления, куклен театър, домашни концертии др. Следват повсеместни угощения.

Във всеки дом се нареждат богати трапези с вкусни палачинки. Организират се балагани – панаири с фокусници и мечкари. По улиците се разпъват сергии, на които се продават гореща медовина с подправки, печени орехи и палачинки с мед, а от самоварите всеки може да си налее чай. Организира се и бой с палачинки, направени с много масло.

Вечерята с тъстовете е важна част от празника. Младият зет ги кани с всичко необходимо за направата на палачинки – тиган, черпак, краве масло, чувал с брашно. Палачинките на този ден се правят от тесто с мая. На следващият ден палачинките се приготвят от зълвата. Последният ден от Масленицата е отреден за прошка. Домакините се разделят с всички свои гости с думите – „Прощавай!”, а те пък им отговарят с „Бог да ти прости”. Така всички обиди биват забравени.

Вече доядоха ли ви се палачинки?