Уникален е думата, която най-добре описва chef Петър Михалчев. Той е педантичен перфекционист, признава, че се пали лесно и се определя като „кибритлия в хубавия смисъл на думата“. Със сигурност, неговата харизма и безспорен интелект са причина много хора да се обърнат или върнат към кулинарията, да повярват в себе си и да се вдъхновят за подвизи – не само в кухнята. Артист в кухнята и джентълмен в живота, Петър Михалчев е доказателство за това, че професионализмът отива на всичко, а екстравагантността с каменно лице е най-добрата основа за хубавата изненада, поднесена от хубав човек.

Петър Михалчев е сред посланиците на кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone едно от лицата на кулинарното риалити MasterChef отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Означава, че сме едно голямо семейство. Живеем на една и съща планета и преди почистването е редно да се замислим дали въобще трябва да оставяме боклуци след себе си. И това е въпрос към самите нас – да бъдем по-съзнателни към природата и това, което вселената ни е дала като привилегия.

Кое е любимото ти място в България?

Самото място България ми е любимо. Аз доста често пътувам по различни краища на света, но България наистина е една екзотична държава, с четири сезона, с море, планини, гори. Общувам с много чужденци и всеки от тях смята, че ние притежаваме райско кътче от Земята.

Имат ли нужда от почистване някои от любимите ти места в България?

За съжаление – да. За съжаление, ценностната ни система е такава, че смятаме себе си за по-велики от другите. Приемаме, че е нормално да си хвърлиш фаса на улицата, при положение че си плащаш данъците, а след теб ще мине друг и ще го изчисти. Аз категорично не съм съгласен с това! Аз самият съм пушач и винаги нося в себе си джобен пепелник.

Попадал ли  си скоро на замърсено място, което те е впечатлило?

Най-пресният ми пример са бедстващите райони от наводненията тази година. Там хората се справят трудно и затова трябва да им се помогне с почистването.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Като душа българинът е чист човек, България също може да бъде чиста. Просто трябва малко да надскочим самовлюбието и голямото си его.

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Едно от хобитата ми е озеленяването. Имам над 150 дръвчета. Отделно се занимавам с бонсай.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Разбираме проблема, но си мислим, че някой друг ще свърши работата вместо нас. И така се опитваме да забравяме, но всъщност започва да ни тежи повече.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Не трябва да замърсяваме, за да се налага да чистим. Не трябва да се връщаме от там, от където сме тръгнали.

Петър Михалчев е известен като майстор на японската кухня и бунтар в кухнята.  От 1993 г. работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, а през 1996 г. оглавява кухнята на френски ресторант. През 2002 г. е главен готвач в Малта, където въвежда свой уникален стил на готвене – комбинация от балканска, френска и средиземноморска кухня.

През 2008 г. започва да се обучава за суши майстор в Токио, получава дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, през 2011 г. открива един от най-добрите японски ресторанти в България.

Правилата на едно от лицата на кулинарното риалити MasterChef в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени.