Рони, Деси и Вера - вероятно по този начин имената им не ви говорят много, но в последните месеци, ако следите внимателно нещата в града, не може да не сте чули за Sentimental Swingers.

Първият им голям концерт в Sofia Live Club на 19 февруари взриви нощна София, а хората на следващия ден с изумление си споделяха, че пред клуба е имало опашка от 200 чакащи. И всичко това за група, която все още няма собствен албум и достатъчно авторски песни за такъв.

Още от първото им участие в малък суинг клуб в центъра на София, напълно неизвестното трио Sentimental Swingers накара всички хора в клуба да танцуват през цялото време. Присъствах случайно на този впечатляващ дебют и въпреки че не съм танцувала от 10 години,

подскачах до сутринта с всички останали

След тази вечер останах с усещането за пълнота - всичко си беше на мястото - музиката в перфектното си живо изпълнение, сценичните костюми, различни и изненадващи с всяко тяхно ново появяване на сцената, репертоарът от съвършено интерпретирани класически суинг парчета и най-вече абсолютната власт, с която трите момичета се разпореждаха с настроението на публиката си.

Като човек, който е организирал много събития през живота си, знам, че живият концерт е сложно и опасно нещо, което се крепи на невидима магия, свързана със сложни взаимовръзки и съчетание на алкохол, хора и механизми за поддържане на техния интерес. Рони, Деси и Вера от Sentimental Swingers имат абсолютното предимство

да владеят публиката си и знаят как да градират настроението й

Може би затова все още нямат албум, не само защото е рано, но и защото се чувстват силни и успешни именно на сцената.

Преди да започнат проекта си Sentimental Swingers, трите момичета извървяват много дълъг път, от който и до момента не са се отклонили. И трите умеят да съчетават много и различни проекти заедно и дори това ги зарежда с повече енергия, кара ги да се чувстват свободни и постоянно развиващи се.

Рони е по-позната като вокал на групата “Насекомикс”, с която продължава да работи и да записва нови песни, а Деси неизменно вече дълги години продължава да бъде Деси от Phuture Shock. Дори в момента работи върху нови парчета на тази група. Заедно двете момичета имат и съвместен проект - Lava Lava.

Вера е нова в занаята, макар че както сама казва за себе си: “имам сценичен и вокален опит от детската група “Сребърни звънчета” в Кюстендил”. Причината да се срещнат с Верчето, която дълги години безкомпромисно управлява финансите на международни филмови продукции, е това, че тя започва да ходи на уроци по пеене при Рони заради една-единствена песен, която трябва да изпълни във филмова продукция. И както става именно във филмите, за които Верчето работи преди това,

музиката и радостта от пеенето я правят щастлива

и безразсъдно смела и тя решава да продължи само в тази посока. Корпоративната й работа на финансист е замразена за неопределено време, след като на записа на тази единствена песен Мишо Йосифов възкликва: “Ето я третата!”.

Така се ражда новата, невероятна суинг формация Sentimental Swingers от три дами - кестенява, руса и черна, в добрата ретро стилистика на техния жанр. Като заговорихме за стилистика, може би това е основното, което “завършва картината” при триото. Още на първия си концерт трите момичета сменят няколко впечатляващи костюма, прецизно съчетани от главата до петите. Отдавна на българска сцена не се е разхождала толкова добре премерана и адекватна на музиката визия. И е трудно да се каже дали визията вдъхновява изключителното сценично поведение на трите суингърки или обратното, но крайният ефект е забележителен. Нов стил във всяко едно отношение, който момичетата смятат още за дълго време да демонстрират предимно на жива сцена.

За това как решават да създадат Sentimental Swingers и какъв е пътят им оттук нататък Рони, Деси и Вера разказват в 1 лице, множествено число:

Рони: На въпроса как се събрахме отговорът е - съвсем естествено. При нас трите няма нищо непременно, което трябва да се случва по задължителен план. Проектите ни са спонтанни и паралелни, а единствената ни цел е да се забавляваме, докато работим, да правим нещата така, че да бъдем доволни ние самите. А това задължително се предава и като настроение на хората, които ни слушат.

С Деси се познаваме от деца и тя също пее, откакто се помни. Аз съм свирила на пиано, а в 9-и клас кандидатствах в музикалното училище и започнах да уча класическо пеене.

Деси: Може да се каже, че аз съм семейно орисана, баща ми е музикант. С мен нещата се случиха по малко по-различен начин. Рони ме вдъхнови да започна да пея, заведе ме при нейната учителка по пеене Бойка Косева. По стъпките на Рони влязох в музикалното училище, а по-късно започнах да се занимавам с модерно пеене.

Верчето: Моята учителка по пеене пък е Рони, имам доста да наваксвам и до днес продължавам да се уча много активно. С нея ме събра това, че трябваше да изпълня песен за филма “Нюрнберг”, и въпреки че отдавна бях решила, че искам да пея, това беше щастливият повод да променя напълно курса на живота си. Постепенно уроците станаха много сериозни, започнах да откривам все нови неща, включително и у себе си.

Рони: В съвместния ни проект “Лава-Лава” с Деси имаме пеене на 3 гласа, които записвахме сами. Верчето попълни именно това липсващо звено и дори се превърна в движещата сила на Sentimental Swingers. Именно тя избра 5-те парчета на Andrews Sisters, които изпяхме за първи път заедно.

Верчето: За първи път трите излязохме на сцена на 13 ноември в един малък клуб и още на първата песен публиката избухна. В България няма кой знае какво отношение към стайлинга, а ние бяхме подготвили сценичната си визия много внимателно и публиката, която беше съставена предимно от приятели и познати, го оцени. Сега и другите могат да се насладят.

Деси: Всичко, което правим, го правим с удоволствие. Когато подбираме дрехите, прическите, репертоара, когато мислим върху сценичното си поведение, сме убедени, че всичко трябва да бъде една голяма наслада за хората, които ни гледат. Още повече че времето, което реконструираме чрез песните и вида си - 30-те години на миналия век, е много чувствено време на ясна диференциация между половете, на категорично усещане за жива енергия. Не мислете, че ни е лесно да поддържаме този стайлинг, той изисква много пари и време, но само в пълната цялост на посланието се харесваме както ние самите, така и публиката ни.

Рони: Има и друга причина за положителния начин, по който ни възприемат хората.  Ние пеем на живо със секстета на Мишо Йосифов, на сцената освен нас трите има и брилянтни музиканти, на които дължим половината от успеха си. Каквото и да правим, ще го правим заедно с тях и дори следващият ни проект е възраждането на песните на големия композитор Йосиф Цанков. Неговият внук, Вили Стоянов, е тромбонистът на секстета на Мишо Йосифов. Йосиф Цанков има над 500 песни и ние искаме да възродим този вид градска култура - на концерти, които са по-скоро представления, на публика, която се забавлява и танцува всеки миг, докато сме на сцената.

Верчето: Предпочитаме да си останем в периода от 30-те до 60-те години, дори и с бъдещите авторски песни, които ще изпълняваме. Както и да продължим да пазим баланса между работа и удоволствие, както и нагласата, че не всичко трябва да се случва на всяка цена. Хубавите неща стават само тогава, когато човек не се взима съвсем насериозно. Това не означава, че проектът Sentimental Swingers не е сериозен за нас, напротив, работата ни по него го показва. Но показва също така, че вършим нещо, което храни душите ни. А всичко останало ще си дойде от само себе си. Искаме да пеем така, че хората да не престават да танцуват.

 

Очаквайте Sentimental Swingers на 28 май във Варна в Grafitty Gallery.