"Правя всичко, което мога, и още малко от това, което умея". Като му гледаме мускулите, можем да си помислим, че това, което умее, е само да отвинтва главите на лошите и да кара спортни коли така, както никой инструктор дори не е сънувал. Но може би не е съвсем така…

Малкият Марк

На 18 или 1967 г. на бял свят се появяват двама братя близнаци – Марк (бъдещият Вин Дизел) и Пол. Те не познават баща си – нито като човек, нито дори като име. За тях цял живот той си остава тайнство. Това, което само леко загатва за него, са белезите във външния вид, които наследяват – екзотична външност и кожа на метис. Майка им пък е екстравагантна дама – астролог и психиатър.

На 3-годишна възраст Марк за първи път проявява интерес към изкуството – по време на цирков спектакъл той излиза на манежа, за да помогне на артистите да изпълнят номера си. На 7 вече е тартор в улична банда, която краде от магазините, чупи коли и дори веднъж разбива театър. Когато всички се скриват, на сцената остава само Марк, за да изчака администратора в театъра да извика полиция.

Но вместо да му четата морал, той му предлага да участва в репетиция на пиеса.

Малкият пакостник много се харесал на администратора в театъра и той му предложил по 20 долара за всяко участие в пиеса – истинско състояние за едно дете.

Душа на поет в тяло на атлет



В училище наричали Марк червей – заради това, че е висок и слаб. На сцената се справял прекрасно, но в реалния живот не му било толкова лесно. Брат му Пол бил звезда в дискотеките и любимец на момичетата, а Червея така и никога не заговорил високата блондинка, в която бил влюбен дълги години. На 17 г. решил, че е крайно време да промени живота си и да заживее пълноценно. Започнал често да посещава фитнеса и не след дълго задминал брат си по всички физически показатели. Тъй като играта в театъра не му носела достатъчно пари, Марк започнал работа като охрана в нощен клуб „Тунел”. „През работно време основно се биех с момчета и свалях момичета. А в неработно – танцувах и… свалях момичета”, казва той за живота си в тези години.

Често се връщал вкъщи със синини, но именно те го направили много по-уверен. „И това е нашият Марк – който доскоро се боеше да ходи по тъмните улици, за да не го нападнат хулигани” – коментира промяната майка му. Новото тяло и поведение обаче не подхождали на старото име. Затова старият Марк Винсънт бил заменен от новия и брутален Вин Дизел.

По съвет на втория си баща, Вин постъпва в Хантър колеж, където учи английска класическа литература и творческо писане. Скоро написва доста сценарии за филми за самия себе си, напуска колежа и се отправя към Холивуд. Там обаче няма кого да впечатли - агентите са се нагледали на ходещи планини от мускули, а продуцентите не били заинтригувани от проектите му. Неуспехът го връща отново в Ню Йорк.


Астроложката, сътворила звезда

Въпреки неуспеха му, родителите на Вин продължават да вярват в него и знаят, че славата му предстои. От майка си получава книга със заглавие „Създаването на филм струва повече от кола на старо”. Идеята в нея толкова го вдъхновила, че той веднага започнал своя проект „Бродяги”. Отново с подкрепата на втория си баща за 3 дни той успява да заснеме филм в стил арт хаус, в главната роля… той самият.

Лентата му „Многоликият” попада на кинофестивала в Кан. Преминава през всички кръгове на конкурсната програма и е посрещната топло от критиката. Това му дава стимул да се върне към работата си по „Бродяги”.

Стивън Спилбърг е виновникът Вин Дизел да стане известен на света. Той забелязва актьора и го кани да участва във филма „Спасяването на редник Райън”. Ролята е малка, но е написана специално за него. Режисьорите забелязват новото лице, а не по-малко впечатление им прави и гласът му. С озвучаването на робота в анимацията „Железният човект”, Вин дава своята заявка за силно присъствие под холивудското слънце не само като тяло, но и като тембър.

В началото на 2000 г. Вин става един от най-високоплатените актьори. Хонорарите му никога не са по-малко от 20 млн. долара. Когато ме питат дали съм щастлив от големите си хонорари, винаги отговарям, че по-голямо удоволствие ми носи самият процес на снимане на филма. Все още си спомням годините, в които не можех да си намеря никаква роля в киното.”



Обратната страна на медала

Канарата от мускули е нежен в любовта. Първата му сериозна романтична връзка се случва през 2001 г.. Обектът на чувствата е Мишел Родригес. Огромният мъж със суров поглед я водел на романтични разходки в парка, държал я нежно за ръка и по детски подскачал, когато тя го плашела, прокрадвайки се зад гърба му. Но пробивната и щура девойка не успяла да издържи дълго време с Вин. Тя искала страст и огън, а Вин й давал ласки и разбиране. Нощно време го мъчели кошмари, от които се събуждал с викове. Две седмици подред през нощта Мишел му носела вода и го успокоявала, но след това търпението й се изчерпало. Странната ситуация Вин обяснява така „Когато съм щастлив – се страхувам, че щастието ще си тръгне от мен. Когато съм нещастен – се страхувам, че това ще продължи вечно.”


След около година Вин се запознава с чешкия модел Павла Харбкова. На първата им среща й казва Не сме длъжни да се срещаме. Ти най-вероятно няма да ме заобичаш. Или бързо ще ти мине. Или ще те обидя и изплаша. Абе, нещо все няма да е наред…” Въпреки това след няколко седмици те заживяват заедно. Кошмарите на Вин не притесняват Павла – тя има здрав сън. Това, която ги разделило, била по-скоро славата на Вин и отношението на журналистите към нея. Преди да си тръгне, тя му изнесла цяла лекция – „Ти беше прав. Не трябваше да започваме това. Ти си самотникът, с когото трябваше да заспивам и да се събуждам дълго време. Сигурно цял живот ще си останеш със своите кошмари и мистерии.”



Богатството и успехът така и не успяват да изтрият образа на Марк Винсен от съзнанието на Вин Дизел. Двойствената натура на актьора му позволявала да има успешна кариера, но не и успешен личен живот. Вин така и си остава самотникът, който се изчервява, когато някоя журналистка го нарече секссимвол.

И на вас ви се иска да се повозите бързо и яростно, признайте си?