Близо 130 милиона души в Европа владеят немски като първи или втори език, той е и най-говореният майчин език в Европейския съюз. В България пък немският е един от най-предпочитаните от ученици и студенти и сред най-търсените на работния пазар чужди езици. По последни данни в страната в момента има над 80 училища, където се преподава немски език, и над 30 000 ученици, които го изучават. 

Немският език отваря врати - към образователни и професионални възможности, към други култури, към нови хоризонти и обмен. Именно това разнообразие, но и многобройността на немскоговорящата общност в България, подчертава инициативата Седмици на немския език.

След две успешни издания, които всяка година включиха по над 40 събития в над 10 града в страната, Гьоте-институт и посолствата на Германия и Австрия подготвят Седмиците на немския език за трети път. 

Снимка: Гьоте-институт

Отворената покана за участие е вече отворена и продължава до 13 май, а самите Седмици ще се проведат от 24 май до 22 юни. 

Седмиците на немския език са отворена национална инициатива, в която могат да се включат училища, университети, културни и образователни институции, както и отделни учители, школи, класове и частни лица от цялата страна. Събитията могат да бъдат от най-различен вид – от открити лекции и уъркшопи до театрални представления и изложби, от конкурси и състезания до концерти и флашмобове. Но най-важното – да бъдат на немски език или да представят разнообразните му приложения дейности и значение в България.

Кандидатури за включване в официалната програма на Седмиците на немския език се приемат до 13 май. Повече информация за събитието и кандидатстването тук.