Гледаме ги, облечени в милиони, на червения килим всеки ден. Дизайнерски дрехи, бижута, коли, лодки и чанти за котки – всичко е първа класа, когато си богат и известен. И защо не – зад златния начин на живот на известните стоят години труд, който всяка звезда възнаграждава както намери за добре.

Много от най-големите и богати звезди обаче, освен едри портфейли, имат и големи сърца. В тези сърца звездите побират десетки благотворителни каузи, за които отделят не само пари от джоба си, а и години от живота си.

Представяме ви няколко звезди "с нежни сърца”, които са се посветили да направят света по-хубаво място за живеене не само за себе си.

Боно от U2

Боно Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

Малко са звездите от световната музикална сцена, които могат да сравняват благотворителната си дейност с тази на фронтмена на U2. Но пък когато става дума за добри дела, няма нужда от сравнения и няма място за мерене на благотворителност.

Боно е отдал живота си на борбата с бедността и глада по света. Музикантът подкрепя цели 35 благотворителни организации с различна насоченост, като няколко от тях са създадени лично от него – ONE Campaign, DATA, (RED) и EDUN. До момента музикантът три пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир.

И българските звезди подкрепят благотворителни каузи>>>

 

Стинг

Стинг Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

Стинг и съпругата му Труди са създатели на The Rainforest Foundation, с която се борят да запазят тропическите гори в Южна Америка. Всяка година Фондацията организира благотворителен концерт, на който се събират средства за каузата.

Музикантът подкрепя общо 36 благотворителни фондации и организации, сред които са и фондации за борба с рака на гърдата, организации за борба с насилието и такива, подкрепящи грижата за здравето на децата по света.

Още звездни благодетели>>>

Ани Ленъкс

Ани Ленъкс Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

 

Ани Ленъкс е един от най-активните посланици на кампанията за борба с ХИВ и СПИН в Африка. Бившата фронтдама на Eurythmics вярва, че всеки трябва да се включи в борбата с разпространението на смъртоносния вирус. Голяма част от благотворителните активности на певицата са онлайн, тък като тя смята, че интернет може да бъде използван като мощно оръжие в тежката и вече продължителна борба. Изпълнителката подкрепя общо 38 благотворителни организации, сред които е и фондацията на Елтън Джон за борба със СПИН.

Певицата е работи в различни кампании на Аменсти Интернашънъл и Грийнпис и продължава да си сътрудничи с организациите.

Как дарява Ким Кардашиян>>>

 

Елтън Джон

Елтън Джон Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

Легендарният изпълнител основава Elton John AIDS Foundation през 1992-а, след като му се налага да преживее мъката от загубата на много от близките си приятели, които умират от СПИН. Всяка година музикантът отваря вратите на дома си за специално благотворително парти, с което набира средства за фондацията си. Известни са партитата, които изпълнителят организира след всяка церемония на наградите Грами и Оскар, които са посещавани от стотици знаменитости и също събират средства за борбата със СПИН. От основаването й, фондацията на сър Елтън Джон е събрала над 125 млн. долара и е подкрепила програми в над 55 страни.

Освен това, Елтън Джон дарява милиони от личните си средства на благотворителни каузи и организации. През 2004-а музикантът дарил 43млн. долара на различни организации по света, което му спечелва титлата „най-щедрата звезда в музиката”.

 

Пол Маккартни

Пол Маккартни Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

Освен известен вегетарианец, Пол Маккартни е и ревностен защитник на правата на животните. Музикантът подкрепя и борбата с рака на гърдата – болестта, която му отнема съпругата му Линда. Бившият член на The Beatles издава благотворителен сингъл A Garland For Linda, приходите от който отиват за гондацията The Garland Appeal, която подпомага хора, болни от рак.

 

Джордж Клуни

Джордж Клуни Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

Джордж Клуни е един от най-активните благодетели в Холивуд. Актьорът се е посветил на борбата със зверските нарушения на човешките права в Дарфур, а и подкрепя многобройни кампании за борба с бедността и глада по света.

Клуни, заедно с колегите си от „Бандата на Оушън” Дон Чийдъл, Мат Деймън, Брад Пит и продуцента Джери Уейнтрауб, основава Not On Our Watch – организация, чиято основна цел е да спре геноцида в Судан. Актьорът отделя и от личните си средства за десетки каузи ежегодно. Клуни дори бе арестуван тази година по време на протест пред посолството на Судан в САЩ.

Джордж Клуни, Google и ООН с проект за наблюдение на Судан>>>

 

Анджелина Джоли

Анджелина Джоли Снимкa: Getty Images/Guliver Photos

В последно време Джоли попада в центъра на общественото внимание по-често с благотворителните си активности и инициативи, отколкото с филмовите си роли. Красивата актриса е посланик на добра воля към Агенцията за бежанците към ООН. Само преди броени дни Джоли получи почетен "Оскар” за хуманитарната си дейност на специална церемония.

Фондацията на актрисата и спътника й в живота – Брад Пит, The Jolie-Pit Foundation, се е посветила на борбата с бедността, опазването на естествените ресурси на Земята и дивата природа. Фондацията дарява милиони на "Доктори без граници". Джоли подкрепя общо 29 благотворителни организации.

Красива в черно и с хуманитарен "Оскар">>>