Революционен акт ли е жена да кара кола? Навсякъде в западното общество, където неадекватните изпълнения на пътя веднага са приписвани на нежния пол, този въпрос би изглеждал смешен. В държава, в която едва през 2013 г. домашното насилие беше забранено със закон това не е точно така. Както и в държава, в която едва от 2005 г. са забранени насилствените бракове.

Какво да направите срещу умората зад волана

В управляваната от мюсюлманския религиозен закон шериат Саудитска Арабия жените или нямат никакви, или имат твърде малко права, които не им вършат никаква работа. В други ислямски държави като Кувейт, ОАЕ и Малайзия около 40% от жените имат работа. В Саудитска Арабия процентът е 17%, повечето от които работят работят в сектора на медицината и образованието.

Жените нямат право да работят във висшата администрация или в законодателните институции. И това е само една много малка част от нещата, които жените нямат право в арабската страна. Те нямат право и да шофират сами. Арабките са задължение през цялото време да са придружавани от мъж, независимо къде отиват.

Автомобилният сексуализъм

Именно поради тази причина, когато десетки саудитски жени излязоха да покарат колите си без придружител през миналия месец, това беше счетено за голям пробив в статуквото. Особено в предвид това, че нито една от тях не пострада по време на демонстрацията, а по-късно техните клипове в YouTube легитимираха смелостта им.

Около 69 представителки на нежния пол се включиха в акцията на 26 октомври в градовете Риад, Ал-Аса и Джеда. Една от тях - Мей ал-Сауан каза, че е карала само до магазина и когато е стигнала, се е обадила на семейството си, за да им каже, че не й се е случило нищо лошо. Тя допълни, че две “съмнителни” коли са я следвали през целия ден. Въпреки това, тя и съмишленичките й направиха малка, но решителна крачка срещу половата сегрегация в страната.   

Речник на автомобилните термини за жени

Тази акция срещу забраната за шофирането за жени в Саудитска Арабия не е първата - през 2011г. активистката Манал ал-Шариф пусна в YouTube видео, с което подканваше жените да карат сами колите си и беше държана в ареста за повече от седмица. Предишните опити за промяна в това отношение бяха посрещани от властите с арести по обвинения в “деморализация” и “нарушаване на обществения ред”.

Сега обаче нещата се променят и все повече гласове търсят промяна. Според активистките, те имат подкрепата на 16,600 души, които са се подписали в тяхна подкрепа в онлайн петиция, а дамското шофиране се счита за най-добре организираната социална кампания в историята на Саудитска Арабия.

Да си пешеходец също не е лесно

Акцията стана една от най-популярните теми сред местните Twitter потребители и привлече огромно внимание от другите мюсюлмански държави. По-късно онлайн вайърълът беше продължен от саудитският комедиант Хешам Фаги, който публикува в YouTube забавен кавър на песента на Боб Марли “No Woman No Cry”. Заглавието обаче беше сменено на “No Woman No Drive “ и текстът се отнасяше за акцията. Само за 2 дни видеото беше гледано от над 3 млн.души.

Докато промяната в арабската държава се движи във възходяща посока, макар и с най-много два километра в час, то местните религиозни и ултраконсервативни лица се опитват да върнат духа в бутилката.

Как да избегнем глобите по пътищата

Местните духовници влагат много оригиналност в доводите си и обявиха демонстрацията за безнравствена. Мнението на един от тях е, че шофирането при жените уврежда яйчниците им.