Когато дойде време за отпуска и пътуване всички изпитваме едно сладко, гъделичкащо самодоволство. Подготвяме се за незабравими изживявания и обиколки, пълним куфарите с широка усмивка и потегляме. А какво ако и децата са с нас? Ще има нерви, стрес, караници, възпитателни разговори или все неща, които не се връзват много с представата ни за приятно изкарване. Какво да правим? Нека просто превърнем пътуването с малчуганите в незабравим семеен спомен.

Помислете предварително за занимавките, с които децата ви ще се разсейват по време на пътуването. Вземете със себе си игри, книги, пъзели за по-малките. За малко по-отрасналите ви деца ще трябва да се подготвите с тежката артилерия: видео игри, MP3 плейъри и дискове. Така няма да ви досаждат (или поне не толкова често). Ако в колата има DVD плейър, тогава вземете някоя комедия, анимация или семеен филм. Поне за час и половина вниманието им ще е ангажирано.

Обяснявайте им относно историята на местностите през които минавате. Децата са любознателни и ще ви слушат с внимание, особено по време на път. Освен всичко, те ще научат и нещо полезно.

Спирайте по-често. Това винаги е добра идея, когато пътувате с децата. Дали за да отидете до тоалетната или да разгледате някоя забележителност. Децата ще са по-спокойни, а и така ще променяте обстановката за разнообразие.

Спирайте и за хапване, независимо дали сте направили предварително сандвичи или ще похапвате в някой крайпътен ресторант. Ако вие можете да издържате на глад, когато сте притиснати от времето, то децата не могат да чакат.

Измислете някакви игри, които ще включат всички пътници в колата. Например асоциации или някаква игра на думи от сорта, последната буква на думата да е първа за следващата, която трябва да се измисли.  Така ще ги накарате да си размърдат мозъка и да ангажират вниманието си, вместо да ви ядосват. Не изключвайте и песните, като вариант. Това ще повдигне не само настроението на малчуганите, но и вашето.

Тези няколко прости правила ще ви гарантират безпроблемно, усмихнато и задружно семейно пътуване. Ще си спестите нервите и възпитателните разговори, и ще се върнете с куп фамилни фотографии, на които всички изглеждат щастливи и доволни.