Ослепително слънце, искрящ сняг, кристален въздух... Здравословна разходка сред високите борове. Свеж въздух, който помага на кръвообръщението, укрепва имунната система и подобрява  настроението. И Рила - планината, от която ти спира дъха. И седем езера, които искаш да  докоснеш, защото са толкова красиви, че ти се струват нереални.

И зиме, и лете в Паничище - началната точка за превземане на планината, кипи живот. През лятото планинските поляни изобилстват от мащерка, кантарион, алпийски рози, минзухари... Това е единственото място в целия свят, на което цъфти рилската иглика. Толкова е красива, че я наричат божествена иглика.

иглика

Да късате от нея не е позволено, но за сметка на това може да си наберете боровинки или диви ягоди, а след това да си сварите домашно сладко. В клоните на черните корсикански борове пеят червенушки, синигери и дроздове. Рай за тези, които отчаяно се нуждаят от глътки свобода и чист въздух. Но от онези истинските – големи, прорязващи дробовете с чистотата си.

"Прекрасна прекрасност!"

Не спирам да го повтарям и колкото и да се опитвам не мога да измисля нищо по-подходящо, с което да опиша това, което виждам и това, което чувствам. А един филолог трудно остава без думи - повярвайте ми!
Преходът от Паничище до Седемте рилски езера отнема около 6 часа. Но пейзажът е толкова пленителен, че със сигурност физическите ви сили ще се удвоят само от красивите гледки. Хората с деца, туристите любители и (хайде да си го кажем) по-мързеливите могат да използват лифта. От подножието до горе сте за 15. Какво 15 ли? Срещу 15 лв. (билет в двете посоки) и 15 минути време откритият лифт ще ви качи от базата в Паничище до  хижа "Рилски езера".

Глава в слънцето – крака в снега


топка

Докато слънцето жари раменете ми, с ръце оформям снежна топка. Такава е планината – слънчеви ласки и снежни прегръдки по едно и също време. Уж очите ти се насищат от изумруденото зелено на водата от езерата, уж си мислиш, че си видял всички лилави нюанси на минзухарите, а всъщност с нетърпение чакаш да превалиш поредната височина, за да видиш още и още.

Най-тъмно е точно преди изгрев. Най-много хора се отказват от изкачване точно преди финалните метри. Не се отказвайте и вие! Дори да гледате със страх към камъните и сипеите нагоре, дори да ви плашат преспите, през които трябва да минете с (неподходящите за планина) кецове. Гледката отгоре си струва всяко недоверие в силите, всеки изморен дъх, всяка драскотина от острите камъни.

РИЛА

Трудно може да се заснеме това, което виждат очите от най-високото място – връх Харамията (2465 м). Та дори да имате професионален фотоапарат и добри фотографски умения. Обективът може и да улавя кристално чистата вода на езерото Сълзата, през която се вижда на 17 метра дълбочина, но няма да успее да предаде това, което вятърът нашепва на скалите, нито ударите на сърцето, запленено от магическата гледка.
Синьото небе се отразява в огледалната повърхност на Окото. Толкова синьо, че цветът се наслагва в ледовете. А снежният език облизва бреговете му дори през най-жарките дни на август.

Според някои известни източни медици енергията на Рила и Рилските езера е по-силна дори от тази в Хималаите. От тази енергия с пълни шепи и сърца черпят последователите на Петър Дънов. Членове на Бялото братство от целия свят се събират всяка година на 19 август, за да изпълнят ритуалните танцови упражнения, наречени паневритмия. И ако за повечето хора това са просто движения, изпълнени в синхрон, запознатите откриват в тях и музиката, и поезията, и движението и мисълта. И от всичко това правят едно хармонично цяло.

Посетете Седемте рилски езера. Вижте ги, бъдете. Минете през всеки метър трева, сняг, камъни, вода... Заредете се с мощната сила на планината, послушайте дълбокото дихание на езерата, чуйте тишината, наплискайте се с жива вода. Красотата на Седемте рилски езера не е легенда, не е древен мит или предание. Това е истинско богатство, което щедрата природа ни дарява безвъзмездно. Само няколко часа около езерата са достатъчни, за да почувствате, че сте живели не в ежедневната действителност, а в приказка. В приказката, за която отдавна мечтаете... И от която не искате да си тръгнете.