Японски учени създадоха робот-актриса. Да, съвсем наистина. И то, робот, който наподобява реална жена.

Изпълнението й на сцената може да се опише като „механично”, но тя си има оправдание за това – просто е робот, пише британското издание „Daily Mail” за първата актриса - андроид в историята на театъра.

Geminoid F (както се нарича новата звезда на сцената) игра заедно с американката Брайърли Лонг в пиесата на режисьора Ориза Хирата „Сайонара”, представена в Токио.

В пиесата Лонг играе ролята на момиче, страдащо от неизлечима болест. Родителите й я изоставят и наемат робот, за да се грижи за нея. 

Андроидът рецитира поезия, води разговори, монолози, усмихва се, мига с очи и дори „въздиша”, но през цялото време седи на стол. Гласът и жестовете й са проекция на тези на истинска жена, която се намира в звукоизолирана кабина зад сцената. Ефектът се постига с помощта на микрофони и специални сензорни камери.

Андроидната красавица има силиконова кожа и може да се усмихва естествено.

Geminoid F, чиято разработка е струвала 1.2 милиона долара, е творение на признатия дизайнер-инженер на роботи Хироши Ишигуро от университета в Осака.

Създателите на красавицата смятат, че тя е подходяща да "работи" на рецепции като в музеи и учреждения, тъй като това е роботът с най-близко до човешкото изражение, създаван някога.

Geminoid F обаче не е никак евтина! Ще струва 110 000 долара. Но за сметка на това ще може да се зарежда от контакта. А, и е родена актриса. Успех, Джеми!