Хората обичат да пътуват назад във времето. Независимо дали са живи свидетели на даден период и го правят от носталгия или просто идеализират епоха, в която никога не са живели (филмът на Уди Алън „Полунощ в Париж” показа много добре този стремеж). Това ги кара да слушат музика от грамофон или пък да „размазват” с филтри снимки, които иначе са с милиони пиксели и отличен контраст.

Затова не е чудно, че на пазара се появява Qwerkywriter – ретро Bluetooth клавиатура с 84 клавиша, които тракат точно като пишеща машина. Тя си има и фалшив барабан за зареждане на хартия, който всъщност е поставка за вашия смартфон или таблет. Вероятно най-ефектно от всичко е вилката за "връщане" на барабана в изходна позиция, която действа като клавиша Enter, но може да й назначите друга функция.

Технологичният сайт Engadget съобщава, че клавиатурата е станала факт след успешно представяне на идеята в платформата за групово финансиране Kickstarter.

Qwerkywriter е алуминиева и убедително тежка – 1,25 кг, така че хипстърите да се затруднят да я носят в кварталното кафене. По предварителни планове е трябвало да има USB порт, но впоследствие той е отпаднал. Има само micro-USB за зареждане на батерията, която според производителя издържа от 1 до 3 месеца!

Цената е малко солена – 400 долара, но може би еквивалентна на желанието и амбициите ви да се почувствате като Реймънд Чандлър или Айрис Мърдок. Все пак клавишите са с хромирани пръстени.