Шарлот Бронте е английска писателка, автор на романа „Джейн Еър“. Пише и още няколко, сред които „Шърли“ и „Вийет“, но първият я прави световноизвестна. „Джейн Еър“ намира място сред стоте най-велики романа на всички времена – класация на The Observer, която отразява най-важните белетристични произведения от последните 300 години .

Шарлот Бронте се ражда през 1816 г. в Англия в семейството на беден пастор. Има 4 сестри и един брат. Всички деца в семейството притежават талант за писане, който проявяват от малки. За съжаление двете й най-големи сестри умират от туберкулоза, докато учат в благотворителното училище Ковън Бридж. Това е и причината Шарлот да бъде изпратена в частен пансион, в който тя започва да преподава след като завършва.
През 1847 година Шарлот изпраща на издателите Смит и Елдър ръкописа на “Джейн Еър” и на 16 октомври романът е отпечатан. Съчинението, написано с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора му шумен успех. То обаче е подписано с псевдонима братя Бел. Слуховете, че това не е истинският автор на романа се разпространяват и скоро става ясно кой стои зад съчинението.

От туберкулоза умират и другите й две сестри, както й брат й. След кратък брак с младия помощник свещеник, същата участ сполетява и Шарлот. Едва на 39 години.

„Човешкото сърце има скрити съкровища, тайно съхранявани, в мълчание запечатани; мислите, надеждите, мечтите, удоволствията, чийто чар ще бъде съсипан, ако бъдат разкрити.“

„Душата, за щастие, има преводач - често в безсъзнание, но все пак достоверен преводач - в очите.“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре.“

„Разрушеният ум прави възглавницата неудобна.“

„По-добре да бъда без логика, отколкото без чувство.“

„Мъжете ни съдят по успеха, с който се увенчават нашите усилия. Бог гледа на самите усилия.“

„Има само една разлика между един луд и мен. Аз не съм луда.“

„Условността не е морал.“

„Не ви наричам красив, сър, макар че ви обичам най-много от всичко. Твърде много, за да ви лаская. Не ме ласкайте.“

„Ако искаме да съградим сигурна основа за приятелство, ние трябва да обичаме приятелите заради тях, а не заради нас самите.“

„Кой има думи в точния момент?“