Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор, или както я познаваме по-накратко – Даяна е наричана Ваше Кралско Височество, докато е омъжена за британския принц Чарлз, след това й остава титлата принцеса на Уелс, но без съсмнение най-важната за нея си остава тази, присъдена й от народа, който я нарича прицесата на народа. Хората я обичам не само защото е красива и изпълва изцяло предтавите им за принцеса, но и защото се занимава с редица благотворителни дейности не само във Великобритания, а и по цял свят. Майка е на втория и третия в реда на наследяване на британския трон – принцовете Уилям и Хенри. Смъртта й настъпва съвсем неочаквано и хвърля в скръб целия британски народ.

На 31 август 1997г. Даяна умира след автомобилна катастрофа в тунела Понт де л'Алма в Париж заедно с милионера Доди Ал-Файед. Двамата се опитвали да избягат от папараци.


"Навсякъде виждам страдание. Това е мястото, на което искам да бъда, за да направя това, което мога."

"Направете нещо добро, без да очаквате някакви благодарности или отплата, знаейки, че някой ден някой може да направи същото за вас."

"Семейството е най-важното нещо на света."

"Прегръдките могат да направят много добри неща, особено за децата."

"Не искам скъпи подарици и не искам никой да ме купува. Имам всичко, което искам. Искам просто някой, който да е до мен и да ме кара да се чувствам в безопасност."

"Знам в какво се състои моята работа – да изляза сред хората, да говоря с тях и да ги обичам."

"Аз живея за моите синове. Без тях ще бъда загубена."

"Ще се боря за своите деца на всички нива, така че те да достигнат потенциала си на човешки същества и в публичните си задължения."

"Нося сърцето си на ръкава си." (израз, който означава "чувствата ми са открити")

"Бих искала да бъда кралица в сърцата на хората, но не се виждам като кралица на тази страна."

"Животът е едно пътешествие."

"Правете само това, което ви казва сърцето."

"Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани."