Тя е от оная скъпоценна порода хора, които действат на околните вдъхновяващо. Излъчва хармония, успокоява и стопля като бумтяща камина в мразовита нощ, ободрява като хладен душ в летен пек. Сравнявам я мислено със зарядно за изтощени батерии – така ми подейства, когато се запознахме и разговаряхме дълго преди три години.

Да си Ралица Breaking News Василева,

както я е прекръстила шефката й в новините и вицепрезидент на CNN International, обаче е трудна житейска роля. Това значи да спазваш почти каторжен режим на живот през работните дни; да си постоянно в час за всички актуални международни събития; да си хладнокръвен и подготвен за всякакви изненади и извънредни ситуации в ефира.

Изминали са вече 16 години,

откакто е водещ на най-гледаната в света новинарска програма. През това време е спечелила доверието на милионна зрителска аудитория, но знае, че професионализмът трябва да се отстоява във всеки един момент, навсякъде. Тя не е просто Ралица Василева - най-разпознаваемата българка в света, тя е институцията CNN. Ралица тръгна преди 17 г. за централата на Атланта от родната БНТ и в CNN се утвърди като една от най-обичаните водещи.

Впечатлен от мекия й чар и железен професионализъм, Иън Андерсън от култовата рок група Jethro Tull написа за нея песен - Not Ralitsa Vassileva, под номер 12 в албума им Rupi's Dance. Иън
е фен от дистанция на Ралица от години. Двамата чак по-късно се запознават - след като тя му
праща благодарствено писмо по повод посветената й песен.

Друг неин почитател, излязъл неотдавна от нелегалност, е поп иконата Рики Мартин. На 5-годишнината на CNN този юни той помолил домакините да го запознаят с Ралица и й разкрил, че е негова любима водеща. Разбира се, това е само външната страна на славата. Сладката, глазурена повърхност.

Под нея се крият страшно много работа, инат, дисциплина и амбиция

"Първите 4-5 години, докато се докажа в CNN, ми беше много трудно. Минах през огромен стрес и страх - най-вече от извънредните събития, когато трябва да импровизираш в ефир и да задаваш точни и адекватни въпроси на събеседниците си, да се държиш обективно и аргументирано. Слава Богу, големи гафове не са ми се случвали”, призна през 2007 г. Ралица.

Сега обаче тя плува в извънредните новини като риба във вода

Колкото по-трудна е работата й, толкова по-голямо удоволствие й доставя. Често тъкмо в "нейния” часови пояс, между 4 и 10 ч. сутринта атлантско време (т.е. от 11 до 17 ч. българско), се случват големи драми по света: като атентатите в Мадрид, терорът в Лондон, революцията в Киргистан...

Да следиш в ефир подобни събития е изпитание -

тогава личи колко си подготвен като журналист, обяснява Ралица. На 45 години, с 24-годишен отраснал вече син, Ралица изглежда все така магнетична и млада. Онова, което й помага най-много в битката срещу изтощението, е рисуването. От година ходи на курс по рисуване и твърди, че това е изключително преживяване - започваш да гледаш света с други очи, използвайки дясната част на мозъка си.

Трябва да рисуваш само това, което виждаш,

а не онова, което знаеш, което съзнанието ти дорисува. Така откриваш внезапно неподозирани щрихи и детайли”, обяснява Ралица. А какво й липсва в САЩ от тукашния живот питам, макар да знам отговора предварително. Родителите, сестра й, приятелите от детинство, шопската салата, българският траминер... Ми да, обичайните заподозрени.

Not Ralitsa Vassileva - Иън Андерсън, от албума Rupi's Dance, 2004

Dinner table chattering classes
Tell all we need to know.
Like it.
Lump it.
Dig it.
Dump it? on your late, late show.

And do you think you're Ralitsa Vassileva?
You're just hand-me-down news in a cookie jar.
It's a long way from here to CNN in America
And a red-eyed opinion too far.

Dish the dirt or dish the gravy.
Spill the beans to me.
Sinking fast in terminal boredom
Feigned interest flying free.

And do you think you're Ralitsa Vassileva etc.

Talking monkey,
Breaking news junkie, tragedies to reveal.
Light and breezy, up-beat squeezy,
Close in to touchy-feel.

Pass the Merlot, dance the three-step
Cut to a better chase.
Align yourself with no proposition
and simpler thoughts embrace.

Let's talk about me.
Let's talk about you.
In a world of private rooms.
Hide awhile from dark stormbringers
Sad messengers of doom.

Sadly, you can't be Ralitsa Vassileva etc.
And do you think you're Ralitsa Vassileva etc.